V čele skupiny daňových podvodníků stál nejspíš závodník rally Odložilík

Události v regionech: Daňové úniky nejspíš řídil rally závodník (zdroj: ČT24)

Organizovanou skupinu daňových podvodníků, jejíž odhalení ve středu v Bratislavě oznámila česká a slovenská policie, měl podle informací České televize řídit známý automobilový závodník Roman Odložilík. Je ve vazbě, hrozí mu až třináct let vězení. Skupina podle policie účelově vytvářela fiktivní nebo nadhodnocené faktury na reklamu na rally vozech.

Policie provedla v souvislosti s případem 23. listopadu razii, při které zajistila několik nemovitostí. Mezi nimi i dům ve Vítové na Zlínsku. Podle obchodního rejstříku v domě sídlí společnost, jejímž jednatelem je Roman Odložilík.

Rally závodník je podle důvěryhodných informací ČT ve vazbě. Všechny indicie nasvědčují tomu, že právě on měl skupinu řídit. „Jedná se o účastníky motozávodů, jedná se o podnikatele,“ okomentoval prezident slovenského Finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Podle policie byl hlavní organizátor za daňový podvod už v minulosti odsouzen, což odpovídá právě Odložilíkovi, který si rozsudek za krácení daní vyslechl před deseti lety. Podle zjištění ČT u Městského soudu v Praze osmnáctimilionovou škodu uhradil a unikl tak nepodmíněnému trestu.

„Městský soud v Praze se souhlasem státního zástupce rozhodl o osvědčení odsouzeného, neboť podmínky uložené Vrchním soudem v Praze byly splněny,“ uvedl mluvčí soudu Adam Wenig.

Úniky skupina podle policie kryla předimenzovanými fakturami

Aktuální případ je mnohem rozsáhlejší, podle policie skupina za tři roky obrala oba státy o 165 milionů korun. Řetězce firem měly podvádět s reklamou na rally vozech. „Reklamní činnost a náklady s ní spojené byly optimalizovány přes nákladové faktury, které byly většinou fiktivní nebo vysoce nadhodnocené,“ popsal vedoucí odboru hospodářské kriminality zlínské krajské policie František Urbánek.

Policie při rozsáhlé listopadové razii zajistila u členů skupiny majetek za osm milionů eur, včetně luxusních domů, vrtulníku nebo závodních aut. Obvinění čelí celkem 35 lidí a 28 firem v Česku a na Slovensku. Roman Odložilík ani jeho právní zástupce se zatím k případu nevyjádřili.