Jedny z největších obrazů v Česku restaurují na kroměřížském zámku. Opravou projde celý sál

Studio 6: Oprava sněmovního sálu Arcibiskupského zámku v Kroměříži (zdroj: ČT24)

Sněmovní sál v kroměřížském zámku prochází péčí restaurátorů, kteří ve výšce sedmnácti metrů obnovují obrazová plátna na stropě. Na místě se odehrával ústavodárný říšský sněm v roce 1848 a prostor posloužil i jako kulisa pro scény legendárního filmu Amadeus. Památka je i součástí seznamu UNESCO.

Tři plátna na stropě Sněmovního sálu v kroměřížském zámku patří k vůbec největším obrazům v tuzemsku. Rozměrem dosahují asi čtyři sta metrů čtverečních. Díla z poloviny 18. století už odborníci před asi padesáti lety restaurovali. Obrazy, které nejsou namalované na zdi, ale neobvykle na plátně připevněném na stropě, tehdy zachránili.

„Původně byla plátna prověšená, byla jen na rámech, docházelo k uvolňování barevných vrstev. Restaurátoři tehdy provedli zásadní věc, plátna sundali z rámů,“ popsala restaurátorka Monika Wolfová. Obrazy pak nažehlili na nové plátno a nalepili na desku a až poté instalovali zpět na strop.

Protože je i dnes dřevěná podložka stále v dobrém stavu, nemusí se po půlstoletí od posledního zásahu odborníků obrazy ze stropu snímat. Ošetří je v sedmnáctimetrové výšce z lešení. Restaurování potřebují kvůli problémům spojeným s vlhkostí. „Na povrchu se tvoří kapičky, které porušují barevnou vrstvu (…) Budeme se věnovat odchlíplým částem barevné vrstvy a budeme ztenčovat lakovou vrstvu,“ přiblížila Wolfová.

Restaurátoři budou pracovat s návštěvníky v sále

Péče o celkem tři rozměrné obrazy budou restaurátorům trvat nejvýše rok. Ze sálu už pracovníci odnesli i některé lustry z benátského skla. „Dojde také k obnovení a rekonstrukci výmalby a zlacení. V neposlední řadě dojde také k restaurování oken sněmovního sálu, aby bylo klima co nejstabilnější,“ vyjmenoval ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad Kroměříž Jan Uhlíř.

Jde ale jen o jednu z částí oprav zámku, které se naplno rozběhnou po skončení návštěvnické sezony. Ani příští rok se však turisté nemusí bát, že kvůli renovaci o rokokový Sněmovní sál, který je největším sálem zámku, přijdou. „Prohlídky se totiž budou konat souběžně s prací restaurátorů, kterým se tak lidé budou moci nahlédnout pod ruce,“ dodal Uhlíř.

Rekonstrukce by měla skončit v roce 2023.