U dětí v USA se objevuje nadměrné množství mozkových abscesů. Může za to pandemie

U amerických dětí se v poslední době objevuje neobvykle vysoký počet závažných mozkových problémů spojených s virovými a bakteriálními infekcemi. Podle epidemiologů to souvisí s opuštěním protipandemických opatření.

Podle dvojice zpráv Amerického centra pro kontrolu nemocí (CDC) se po zmírnění pandemických omezení v USA zvýšil počet případů mozkových abscesů u dětí mladších 18 let.

V prosinci 2022 lékaři v celé zemi zaznamenali dosavadní maximum, 102 případů.  Od té doby výskyt opět klesl, přesto ale zůstal nad dlouhodobým průměrem.

Tyto abscesy se obvykle objevují po infekci, která napadla dýchací cesty. Příčinou je tedy nejčastěji nakažlivá nemoc jako covid-19 nebo chřipka. Podle CDC tyto zdravotní komplikace podtrhují, jak důležité je očkování i pro děti a mladistvé.

Následky infekce v jiných částech těla

Mozkové abscesy i při těchto zvýšených počtech jsou sice relativně vzácné, ale zároveň dost nebezpečné. Jde o infekce v mozku způsobené bakteriemi nebo plísněmi, které se do mozku dostanou obvykle buď krevním řečištěm z infekce v jiné části těla, například ze zápalu plic, nebo prostřednictvím infekce v hlavě, například v uších, zubech nebo dutinách.

Tyto hnisem naplněné kapsy v mozku tlačí na okolní tkáň. Mohou dokonce přerušit normální průtok krve. Abscesy mohou způsobit poškození mozku a v závažných případech mohou být dokonce i smrtelné.

Medicína se s nimi naštěstí umí vypořádat, pokud se je podaří odhalit včas. Používají se k tomu antibiotika, ale je-li problém extrémně vážný, je zapotřebí i chirurgický zákrok.

Podle zprávy vedené epidemioložkou Emmou Accorsiovou z CDC bylo v letech 2016 až 2019 na základě údajů o hospitalizacích zaznamenáno průměrně 34 případů mozkového abscesu měsíčně. 

Když přišla pandemie covidu, začal se počet případů snižovat. Klesl totiž kvůli pandemickým opatřením počet případů chřipky i respiračního syncytiálního viru (RSV). Od května 2020 klesl počet měsíčních případů výrazně pod základní úroveň a zůstal takový až do května 2021, uvádí CDC. Pak ale, jakmile se začala proticovidová pravidla rozvolňovat, opět začal počet případů růst, až na čísla výrazně vyšší, než byla před pandemií. 

Po rekordním vrcholu 102 případů v prosinci loňského roku, což je více než trojnásobek základního průměru, začaly případy dětských mozkových abscesů klesat. Nad základním maximem 61 případů měsíčně ale zůstaly až do března 2023. Údaje po tomto období už nebyly do zprávy zahrnuty.

První zpráva CDC ještě nepřišla s žádnými spekulacemi, proč ke zvýšení výskytu onemocnění došlo. Druhá zpráva, která se zabývá konkrétně případy v Nevadě, už ano. Výzkumníci pod vedením Jessicy Penneyové z CDC naznačují, že by mohla existovat souvislost mezi nárůstem případů mozkového abscesu a zrušením povinnosti nosit respirátory v tomto státě od února 2022.

Případy abscesů sice zůstávají vzácné, ale CDC hodlá jev nadále sledovat.