Stáda divokých koní tvoří složitou a vrstevnatou společnost, ukázal výzkum pomocí dronů

Divocí koně žijí v rozsáhlých stádech, která se rychle pohybují krajinou –⁠ proto se doposud jen těžko studovali. Teď ale mezinárodní výzkumný tým vědců z Kjótské a Štrasburské univerzity nasadil na jejich výzkum drony. Experti je pomocí tichých vrtulníčků sledovali v portugalském pohoří Serra D'Arga.

Vědci popsali, že tamní koně fungují ve víceúrovňové společnosti –⁠ tedy tak, že jedinci jsou strukturováni do stabilních skupin, které navazují vztahy s dalšími skupinami, a vytvářejí tak vyšší úroveň organizace. Takovou společností je i ta lidská: lidé žijí ve víceúrovňové společnosti, kde rodiny tvoří místní společenství, které se následně spojuje s dalšími a vytváří vyšší společenskou organizaci, jako jsou vesnice, sídliště nebo města.

Tento jev už v minulosti přírodovědci studovali u jiných druhů zvířat, zejména primátů a kytovců. „Studium víceúrovňových společností u zvířat nám může poskytnout vhled do fungování těchto vztahů. Jejich mechanismy jsou stále nedostatečně prozkoumány kvůli nedostatku kvantitativních údajů. Proto jsme se rozhodli studovat sociální aparát divokých koní,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Shinya Yamamoto.

Mapa stáda

Vědecký tým zřídil svou základnu v portugalském Serra D'Arga. Tam totiž žije dobře popsaná skupina divokých koní –⁠ ty vědci sledovali už v minulosti a zjistili o nich spoustu důležitého. Teď je pozorovali pomocí dronů –⁠ aniž by zvířata nějak rušili. Díky tomu mohli velmi přesně zaznamenat polohu jednotlivých koní a přesné vzdálenosti mezi jednotlivci i to, jak se mění v průběhu času.

Použití dronů jim umožnilo identifikovat 121 jedinců, kteří tvořili 23 konkrétně vymezených skupin, takzvaných jednotek –⁠ pět samců pak netvořilo žádné jednotky. Vědci popsali dvě kategorie skupin: „Harémy“ –⁠ tedy smíšené skupiny s jedním nebo dvěma dospělými samci - a „skupiny svobodných samců“.

Tým při analýze dat zjistil tři základní věci:

  1. existují malé sociální organizace nebo „jednotky“, které se spojují do „stád“ vyšší úrovně
  2. skupiny starých mládenců se zdržují na okraji stáda
  3. velké harémy častěji zaujímají místo ve středu stáda

Když není dominantní jedinec

U společenských zvířat je typické, že právě dominantní jedinci obsazují střed skupiny. To, že u koní toto místo zaujímají nejčastěji harémy, ukazuje, jak důležitou roli mají v roli stáda a že právě tyto sociální skupiny mohou hrát zásadní roli v roli koňského společenstva.

„Navíc má toto uspořádání další výhodu v tom, že udržuje staré mládence mimo jádro skupiny –⁠ a to snižuje riziko, že by obtěžovali mladší jedince nebo dokonce převzali vládu nad harémem,“ doplňují autoři. Výsledky tohoto výzkumu jsou nadšení, přinesl podle nich spoustu nových poznatků o tom, jak složitá a komplexní je struktura stáda divoce žijících koní.

Chtěli by svou metodu využívat i v budoucnosti –⁠ má podle nich velký potenciál také u studia jiných sociálních živočišných druhů, kde může pomoci pochopit, jak jejich společenstva fungují.