Na Velkém bariérovém útesu chybí skoro 60 druhů korálů. Vědci se bojí, že vymírají

Organizace spojených národů nedávno doporučila, aby byl Velký bariérový útes zařazen na seznam ohrožených přírodních památek, australská federální vláda to ale odmítla. Tamní experti její rozhodnutí zpochybňují, podle nich má útes opravdu vážné problémy. V novém výzkumu varují, že řada druhů korálů vymírá.

Zhoršující se klimatické změny a z nich vyplývající vlny mořských veder vedou k masovému úhynu korálů na tropických útesech. Existuje ale zatím jen málo kvalitních odhadů, jak souvisí snížení celkového množství korálů s úbytkem jejich jednotlivých druhů. A právě to nová studie zjišťovala.

„Náš výzkum zkoumal 44 let záznamů o rozšíření korálů v okolí ostrova Lizard na severním konci Velkého bariérového útesu. Zjistili jsme, že 16 procent druhů korálů už nebylo pozorováno po mnoho let a hrozí jim buď lokální vyhynutí, nebo vymizení z části jejich místního areálu,“ uvedli autoři.

  • V češtině se používá podoba slov koráli i korály. Zatímco výraz koráli označuje živé organismy, pojem korály popisuje jejich kamenné schránky. První je tedy životné („koráli umřeli“), druhé neživotné („korály jsou poškozené“).

Podle nich je to alarmující, protože lokální vymírání často signalizuje širší regionální – a nakonec i globální – umírání druhů.

Korálové útesy pod tlakem

Útesový systém Lizard Island v posledních čtyřech desetiletích postihla spousta problémů: opakované přemnožení mořských hvězdic, které útočí na korály, cyklony čtvrté kategorie v letech 2014 a 2015 a také bělení korálů v letech 2016, 2017 a 2020 způsobené vysokou teplotou vody. Všechny tyto události měly společně dramatický dopad na schopnost korálů přežívat.

  • Poprvé bylo bělení zaznamenáno a popsáno na korálových útesech Bird Key u Florida Keys v roce 1911.

Vědci v letech 2011 až 2020 čtyřikrát prozkoumali biodiverzitu druhů korálů na čtrnácti lokalitách. Výsledky pak zkombinovali s publikovanými a fotografickými záznamy druhů z let 1976 až 2020.

Ze 368 druhů korálů zaznamenaných v okolí ostrova Lizard Island nebylo 28 (7,6 %) spolehlivě zaznamenáno po roce 2011 a může jim hrozit lokální vyhynutí. Dalších 31 druhů (8,4 %) nebylo zaznamenáno od roku 2015 a může jim hrozit zmenšení areálu, což by mohlo znamenat jejich vyhynutí v této oblasti.

Zjištění, že 59 druhům korálů hrozí vyhynutí nebo zmenšení prostoru, kde mohou žít, je podle autorů práce velmi významné. Zmenšení lokálního areálu totiž často bývá předzvěstí vymírání druhů. A místní mizení druhů je zase často předzvěstí regionálního a nakonec i globálního vymírání.

Každý druh korálu na útesu plní řadu životně důležitých funkcí. Může poskytovat životní prostředí nebo potravu jiným druhům, může mít zatím neznámý vliv na biochemii útesu nebo nenahraditelnou roli v jeho ekosystému. „Jedno je jasné: každý druh korálu je důležitý,“ říkají autoři práce.

Globální krize

„S narůstajícím lidským vlivem na přírodu a klimatickými hrozbami rostou obavy o rozmanitost korálů v budoucnu. Náš výzkum naznačuje, že tyto obavy jsou přinejmenším na ostrově Lizard Island oprávněné,“ konstatují autoři.

Současně ale vědci varují před předčasnými závěry – rozmanitost korálových druhů totiž v posledním desetiletí kolísala. V letech 2011 až 2017 byl například sice zaznamenán výrazný pokles, ale v následujících třech letech se zase jejich rozmanitost zvýšila.

K lokálnímu vymírání často dochází postupně, a proto může být „neviditelné“. K jeho odhalení a zohlednění přirozené proměnlivosti korálových společenstev je zapotřebí dlouhodobé sledování biologické rozmanitosti na více lokalitách a v různých časových rámcích.

Na většině lokalit však chybí údaje o rozšíření a početnosti všech korálových druhů ve společenstvu. To znamená, že může být obtížné posoudit změny a pochopit škody, které na jednotlivé druhy má změna klimatu a další stresové faktory způsobené člověkem.