Olomoučtí vědci představili nový screeningový test na covid-19. Je prý levný, rychlý a citlivý

Vědci z olomoucké lékařské fakulty vyvinuli nový screeningový rychlotest na covid-19, který zhruba za hodinu po odběru umí prokázat přítomnost koronaviru a odhalit infekci i u bezpříznakových jedinců v akutní fázi nemoci. Jedno vyšetření přijde na sto až pět set korun. Rychlotesty by mohly najít využití například při hromadných kulturních a sportovních akcích a také v mobilních laboratořích.

K provedení testu je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která se uzavře do mikrozkumavky se speciálním médiem. Virus se následně zahřeje, čímž ztratí svou infekční schopnost a ihned se provede vyhodnocení pomocí PCR techniky. Samotný odběr si může provést každý sám, což eliminuje riziko nákazy odebírajícího personálu.

Test má podle autorů dostatečnou citlivost a je vhodný pro akutní fázi nemoci, která je pro přenos v populaci nejrizikovější. „Test je velice významný z hlediska identifikace nakažených jedinců, u kterých průběh nemoci probíhá bezpříznakově. Ukazuje se, že právě tito jedinci mohou významně šířit virus v populaci. Je potřeba je identifikovat a předejít šíření nákazy především v kolektivních zařízeních,“ uvedl děkan lékařské fakulty Josef Zadražil. 

Rychlotesty jsou již nyní připraveny k pilotnímu testování při různých příležitostech včetně sportovních nebo kulturních akcí. „Cílem vývoje testu bylo nalézt řešení, které je screeningové, které je vhodné pro velkou skupinu lidí, kteří se chystají na fotbalové utkání či kulturní akci nebo do škol, udělat levné řešení pro stovky či tisíce lidí, kteří chtějí zjistit, zda jsou, nebo nejsou pozitivní, ale nechtějí obětovat za diagnostický test přes dva tisíce korun,“ řekla vedoucí týmu Eva Kriegová. Rychlotesty by tak podle ní mohly přispět k omezení současných restrikcí.

Brífink k představení nového screeningového testu na covid-19 (zdroj: ČT24)

Diagnostické prokázání viru test plně nenahradí

Podle přednosty Ústavu imunologie Milana Rašky nemá test ambice plně nahradit diagnostické prokázání viru, ale může pomoci najít bezpříznakové osoby s akutní infekcí, které se nejvíce podílejí na šíření viru. Výzkumníci už testy vyzkoušeli u desítek dobrovolníků a odhalili případy bezpříznakové infekce, u kterých doporučili diagnostické vyšetření.

Olomoučtí vědci rychlotesty vyvíjeli ve spolupráci s komerčním partnerem, který je schopen v případě velkého zájmu jich vyrobit tisíce. Zástupci privátní firmy uvažují i o možnosti mobilní laboratoře, kterou by si zájemci mohli objednat, a získali by tak komplexní vyšetření od odběru až do zjištění výsledku.