Za měsíc by mohl být na trhu český společný test na chřipku a covid-19. Podrobnosti představil rektor Zima

Univerzita Karlova (UK) vyvíjí se soukromou sférou společný test na chřipku a koronavirus. Zhruba v půli září by mohl být uveden na trh, řekl novinářům rektor univerzity Tomáš Zima po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Zima společně s předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovu informovali dnes předsedu vlády, že akademická obec je připravena poskytnout na podzim své kapacity pro testování stejně, jako to udělala na jaře. Šlo by o tisíce testů denně.

Společný test na chřipku a covid-19 má být rychlejší než nynější testování na covid-19. Vyvíjí ho tým z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a tři zástupci komerční sféry. Proti současným PCR testům, kdy je výsledek znám do dvou hodin, by se doba testování měla zkrátit zhruba na polovinu. Dokončen by měl být v září. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima to řekl novinářům na dnešním briefingu v Praze.

Podle rektora se za univerzitu na vývoji podílí tým Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty. „Na tom testu spolupracujeme se společností ZVK, Spadia laboratořemi a Generi (Biotech) z Hradce Králové,“ uvedl rektor.

V současnosti už podle něj běží test na testování koronaviru SARS-CoV-2. „Dále budeme tento test urychlovat a zhruba v polovině září by to byl kombinovaný test, který zároveň z jednoho odběru vyšetří dva nejhlavnější typy chřipky. To znamená chřipku typu A, chřipku typu B,“ uvedl rektor.

Podotkl, že test je jednoduchý, bezpečný a cena nepřekročí strop současných souprav, tedy zhruba 1700 korun. Připomněl, že nejnáročnější krok diagnostiky pomocí PCR testu je izolace. „V tuto chvílí ten test má zkrácenou izolaci na jedenáct, dvanáct minut, to bylo testováno na velkém množství vzorků. A pak následuje vlastní reakce, to znamená ten vlastní test. Po odběru je výsledek zhruba do dvou hodin. Ta zrychlená varianta, na které intenzivně pracujeme, by měla dosáhnout výsledku při počtu 96 pacientů asi do jedné hodiny,“ popsal rektor.

Dosažení této rychlosti očekávají podle něj výzkumníci na přelomu srpna a září. Test na SARS-CoV-2 má podle něj certifikát, který umožňuje jeho distribuci v zemích EU. Na dalších částech vědci intenzivně pracují. Zima už po ranním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) uvedl, že test je na takzvaném otevřeném principu. Při briefingu také zdůraznil, že by měl být využitelný jak pro jednoduché systémy v malých laboratořích, tak i pro vysoce výkonné analyzátory.

Obavy z podzimu

Hygienici varují před případným podzimním a zimním souběhem chřipky a koronaviru nového typu, které mají podobné příznaky. Upozorňují, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu druhé vlny pandemie koronaviru a sezonní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější.

Zatímco vakcínu proti covidu vědci teprve vyvíjejí, vakcíny proti chřipce jsou každoročně k dispozici. Česko jich má od výrobců přislíbeno asi o 70 tisíc dávek víc než loni, kdy bylo 800 tisíc.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly by se mělo proti chřipce nechat očkovat asi 75 procent lidí z rizikových skupin, zejména seniorů nebo chronicky nemocných. Reálně se nechává navzdory tomu, že mají vakcínu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, očkovat jen asi 30 procent seniorů. Více očkovat proti chřipce plánuje velká část zemí postižených novým typem koronaviru.