Austrálie pomůže USA s letem na Mars, investuje 101 milionů dolarů

Austrálie investuje 101 milionů amerických dolarů na podporu snahy amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vrátit se na Měsíc a doletět na Mars. Oznámil to o víkendu australský premiér Scott Morrison při návštěvě v sídle NASA.

Morrison uvedl, že investice zamíří v následujících pěti letech k australským firmám, kterým by měly pomoci zapojit se do plánů NASA. „Podporujeme australské firmy v cestě na Měsíc i na Mars a zase zpátky,“ uvedl předseda australské vlády v prohlášení.

Bílý dům již dříve oznámil svůj cíl vrátit se na Měsíc do roku 2024. Australská vesmírná agentura, která byla založena v roce 2018, bude spolupracovat s NASA při hledání oblastí, kde by mohla nejlépe mise amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír podpořit.

Nerostné bohatství Marsu

Podle Morrisona by se australské firmy mohly kupříkladu podílet na průzkumu nerostného bohatství ve vesmíru. „Důlní průmysl máme v Austrálii dost dobrý,“ řekl Morrison. Australské společnosti by rovněž mohly spolupracovat na výrobě vybavení kosmických lodí a na vývoji automatizovaných systémů.

Morrison, který během nynější návštěvy Spojených států zavítal také do Bílého domu, prohlásil, že Austrálie chce do roku 2030 vytvořit ve vesmírném průmyslu dalších 20 tisíc pracovních míst.

Prezident Trump na společné tiskové konferenci s Morrisonem podotkl, že cesta na Měsíc poslouží Američanům jako odrazový můstek k cestě na Mars. „Namítal jsem, že cesta na Měsíc není moc zajímavá, protože jsme tam už byli. Ale oni mi řekli: ‚Ne, pane, to je odrazový můstek pro Mars,‘“ uvedl Trump.