Čeští vědci vytvořili 3D rekonstrukci hrobky starozákonního proroka Nahuma

Události: Vědci se snaží zachránit hrobku proroka Nahuma (zdroj: ČT24)

Čeští vědci se podílejí na záchraně významné památky v severním Iráku. Jde o hrobku biblického proroka Nahuma. Dlouho opuštěná a zchátralá stavba teď prochází rekonstrukcí, navíc vznikl podrobný 3D model objektu.

Tuzemští vědci vytvořili virtuální procházku hrobkou zasvěcenou Nahumovi, jednomu z takzvaných menších biblických proroků. Jeho proroctví je sice zaznamenané ve Starém zákoně a jeho spis byl sepsán kolem roku 615 před naším letopočtem, samotná stavba jeho hrobky ale pochází podle odhadů až z 12 století.

Památka v severoiráckém městě Elkóši je navíc od poloviny minulého století opuštěná. Roku 1948 totiž odsud byla vyhnána místní židovská komunita. Teď ale hrobka znovu ožívá díky rekonstrukci jak reálné, tak i ve 3D.

Čeští vědci se snaží zachránit hrobku proroka Nahuma
Zdroj: ČT24

„Byla to ruina,“ popisuje svou práci restaurátor Petr Justa. „Hlavním důvodem destrukce památky bylo to, že je na prudkém svahu, takže stavba se jakoby rozjela a propadly se klenby,“ nastínil.

Model vznikl na základě skenování a tisíců fotek. Zachycuje každý detail stavby, která byla poničená nejen časem, ale také rukama lidí. 3D model neslouží jen k prohlídce unikátní památky, ale také pro plánování rekonstrukce. U chybějících částí vědci později navrhnou, jak je doplnit.

Bezprostřední ohrožení od organizace Islámský stát

Projekt iniciovala americká Aliance pro záchranu kulturního dědictví, která se soustředí na ochranu památek v místech konfliktů. Hrobka proroka Nahuma byla v nebezpečí roku 2015 kvůli takzvanému Islámskému státu. V době, kdy tato teroristická organizace rozšiřovala své území, se její lidé dostali téměř až sem.

„Islámský stát byl odsud asi čtyři až osm kilometrů, takže to opravdu bylo v bezprostředním ohrožení,“ popisuje Justa. Postup radikálů se ale podařilo zastavit a rekonstrukce hrobky dál pokračuje. Češi se na místo vrátí zase na podzim.