Astronautka Kochová zůstane na ISS déle. Dosáhne tak ženského rekordu v pobytu ve vesmíru

Americká astronautka Christina Kochová si prodlouží pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na předpokládaných 328 dnů, a stane se tak mezi ženami rekordmankou v době strávené nepřetržitě ve vesmíru. Na svém webu o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Kochová přiletěla na ISS 14. března a na oběžné dráze kolem Země zůstane do února příštího roku. Překoná tím dosavadní rekord v délce nepřerušeného letu ženy do vesmíru, který v letech 2016–2017 vytvořila 288 dny bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová, uvedla na svých internetových stránkách americká vesmírná agentura.

Délka prodloužené mise Kochové bude jen o málo kratší než dosud nejdelší nepřetržitý let astronautů NASA. Držitelem tohoto rekordu je bývalý astronaut Scott Kelly, který v letech 2015–2016 ve vesmíru pobýval 340 dnů.

Rekordmanka zvětší poznání

Světovým rekordmanem je ruský kosmonaut Valerij Poljakov. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice strávil v letech 1994–1995 nepřetržitě 437 dní a 18 hodin.

Kochová na ISS přiletěla s americkým astronautem Nickem Haguem a s ruským kosmonautem Alexejem Ovčininem a měla tam s nimi původně pobýt 204 dní. Spolu s touto trojicí tvoří nynější posádku stanice ještě Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, kteří jsou v orbitálním komplexu od loňského prosince.

Podle NASA pomůže prodloužená mise Kochové vědcům získat další údaje o účincích dlouhodobých vesmírných letů lidí, které trvají déle než obvyklé šestiměsíční výpravy. „Takovýto výzkum je zásadně důležitý pro budoucí výzkumné mise v hlubokém vesmíru na Měsíc a na Mars,“ uvedla vesmírná agentura.

„Jeden měsíc za sebou. Deset před sebou. Dnes se možnost stala realitou: Moje mise má podle plánu trvat přes tři expedice na palubě ISS! Je to privilegium, že mohu (k výzkumu) co nejlépe přispět každý jednotlivý den,“ reagovala na Twitteru Kochová na oznámení NASA.