Mocný vládce hrůzy – vědci objevili zatím neznámého prastarého zástupce tyranosauroidů

Nově objevený dravý dinosaurus byl téměř tak velký jako Tyranosaurus rex. Pocházel ale ze staršího období, proto by mohl o vývoji těchto obřích predátorů vědcům prozradit spoustu neznámého.

Tyranosaurus rex je asi nejznámějším dinosaurem – a to jak díky jeho impozantním tělesným rozměrům, tak i pro jeho oblibu mezi filmaři. Ale miliony let předtím, než tento ještěr vládl druhohorám, chodil po Zemi jeho jiný příbuzný z čeledi tyranosauroidů. Nově ho popsali paleontologové v odborném časopise PeerJ, kteří pro něj našli i jméno podobně působivé, jako měl Tyranosaurus rex – jmenoval se Dynamoterror dynastes.

Jeho kosti byly nalezené v oblasti San Juan v Novém Mexiku. Tým paleontologů, kteří tento výzkum prováděli, vedli Andrew McDonald a Douglas Wolfe. Na základě tohoto průzkumu tvrdí, že Dynamoterror byl pořádně velký dravý dinosaurus – měřil přibližně 9,1 metrů od čumáku po ocas – měl tedy přibližně 80 procent tyranosaura.

„Pra-tyranosaurus“

Pro vědce je zajímavé, že se jedná o jednoho z nejstarších tyranosauroidů, kteří byli v Severní Americe objevení. Tyranosaurus rex žil zřejmě v době před přibližně 68–66 miliony lety, přičemž většina ostatních zástupců této čeledi pocházela z doby před 77 miliony lety. Nově objevené pozůstatky Dynamoterrora ale ukazují, že tento tvor se po Zemi procházel přibližně v době před 80 miliony lety.

V té době bylo Nové Mexiko ještě součástí Laramidie, tedy ostrovního světadílu, který existoval během období křídy. Žilo tam množství dravých dinosaurů mnoha druhů, řada patřila právě mezi tyranosauroidy.

Teď ale vědci zjistili, že bohatství nálezů z Laramie z doby mezi 77–66 miliony lety zakrývá starší nálezy. A právě kostra Dynamoterrora by mohla na toto starší důležité období vrhnout nové světlo; především na to, jak se z relativně drobných dávných předchůdců tyranosaurů stali jedni z největších suchozemských predátorů všech dob.

Bohužel pozůstatky Dynamoterrora jsou ve špatném stavu, jsou rozbité, rozházené a velmi nekompletní, takže jejich studium je pro paleontology značně náročné. Nejlépe se zachovaly části jeho lebky. Díky moderním rekonstrukčním nástrojům se ale podařilo provést 3D rekonstrukci dinosauřích kostí, najdete je zde.

„Vládce hrůzy“

Když vědci pojmenovali nového dinosaura, vycházeli z tradice, která tyranosaurům přisuzuje ta nejděsivěji znějící jména. Samotné jméno Tyranosaurus znamená řecky tyranský ještěr, mezi tyranosauroidy patří například také Diablosaurus – ďábelský ještěr nebo Stygiomoloch – ještěr z pekelné řeky Styx. I Dynamoterror dynastes jde v tomto duchu, jeho jméno totiž znamená mocný vládce hrůzy.