Muskova miniponorka v Thajsku nepomůže, může však zachraňovat ve vesmíru

Elon Musk nabídl thajským záchranářům miniponorku, která by mohla pomoci zachránit uvězněné chlapce z jeskynního systému. Na místo s ní dorazil osobně v úterý 10. července.

„Je vytvořena z raketových součástek a pojmenována Divočák po fotbalovém týmu chlapců,“ napsal podnikatel na Twitteru. S největší pravděpodobností nebude k záchraně chlapců vůbec využitá – pro manipulaci v těsném jeskynním systému je nepraktická; přesto zřejmě nějaký smysl mít bude.

„S nějakými úpravami by mohla fungovat jako únikový model ve vesmíru,“ oznámil Musk, šéf společnosti SpaceX, včera na Twitteru.

Akce a reakce

Hned, jak se ukázalo, že mladí fotbalisté a jejich trenér jsou naživu, oslovili Elona Muska na Twitteru jeho fanoušci s dotazem, jak může technologicky nejvyspělejší společnost světa dětem uvězněným v jeskyni pomoci. Musk okamžitě reagoval a s pomocí několika inženýrů z jeho společností Boring Company a SpaceX na řešení začal pracovat.

Zpočátku zvažovali něco jako nafukovací trubice, které by vytvořily v jeskynních chodbách tunely – těmi by chlapce protáhli ven. Když tuto myšlenku opustili, zaměřili se na miniponorku. Muskův tým začal pracovat na malé ponorce velké akorát tak pro malého chlapce. Základem je trubice na přenos kyslíku, která původně vznikla pro raketu Falcon 9. Na vnější straně jsou umístěné kyslíkové nádrže, vlastní pohon nemá – jen několik madel na bocích.

Musk nechal ponorku testovat v potápěčských bazénech v losangeleské škole Palisades Charter High School – okamžitě po jejich úspěchu byla naložena do letadla a po sedmnáctihodinovém letu přistála v Thajsku.

Mezitím v Thajsku

V té době se ale situace v zatopené jeskyni začala komplikovat. Předpovědi počasí říkaly, že monzuny přinesou do oblasti silné deště a hrozí tedy další zatopení jeskyní. Přesto, jak rychle Muskův tým na miniponorce pracoval, nestačilo to; bylo potřeba dostat chlapce z jeskyně co nejdříve.

Na ponorku se nedalo čekat, podle zpráv v tisku by navíc byla pro úzké chodby příliš neobratná. Negativně se k tomuto záměru vyjádřil ve vysílání ČT24 také Michal Novák ze Speleologické záchranné služby: „Hodnotím to jako science fiction. Když si představíme, že mají potíže projít, sundávají si lahve ze zad, mají je před sebou,“ upozornil.

Test průnikem úzkou chodbou:

Musk v úterý oznámil, že nepokládá energii vynaloženou na vývoj miniponorky za ztracenou, i kdyby nebyla v Thajsku vůbec použita. Koncept, který při jejím bleskovém vývoji využil, se bude hodit při dalších možných záchranných operacích na Zemi – ale také možná ve vesmíru.

Ještě důležitější ale podle komentářů v odborném tisku je, jak rychle a pohotově dokázal Musk zareagovat, a také to, jak ideálně funguje crowdsourcing ve vývoji a výrobě tak složitého tělesa, jako miniponorka. Musk se současně se světem rozdělil o většinu projektové dokumentace, která je zásadní pro vývoj dalších podobných plavidel.

Proč to dělá?

Elon Musk dokáže velmi obratně spojit marketingové kampaně s opravdovou pomocí. V současné době se mu rozhodně pozitivní PR hodí – v polovině června oznámil, že jeho společnost Tesla propustí 3600 zaměstnanců, což představuje zhruba devět procent jeho pracovní síly. Firma se tak snaží omezit náklady a zlepšit hospodaření, argumentoval Musk. Propuštění má podle něj i pomoci zjednodušit strukturu řízení společnosti.

Propuštění se má dotknout hlavně zaměstnanců v administrativě, protože firma se snaží snížit náklady, ale zároveň neohrozit výrobu svého vozu Model 3 určeného pro masový trh.

Musk upozornil, že rozhodnutí je motivováno hlavně snahou vrátit se k ziskovému hospodaření. Dodal, že firma dál bude potřebovat další zaměstnance do výroby. Tesla za 15 let svého fungování nikdy nevykázala roční zisk. Za dobu téměř osmi let, kdy je veřejně obchodovanou společností, vykázala zisk jen ve dvou čtvrtletích.