Konec dvoutýdenního dramatu: Záchranáři dostali z jeskyně všechny chlapce i trenéra

Záchranáři evakuovali z thajské jeskyně všechny zbývající uvázlé chlapce i jejich fotbalového trenéra. Všech osm chlapců, které se podařilo zachránit z jeskynního komplexu na severu Thajska již během neděle a pondělí, je podle thajského ministra zdravotnictví v dobrém fyzickém i psychickém stavu, byť některé z nich trápí plicní infekce či nízká tělesná teplota. V nemocnici budou muset mladí fotbalisté zůstat nejméně týden. Velitel záchranné akce všem poděkoval za pomoc.

On-line přenos

Záchrana thajských chlapců

  • 17:10

    Děkujeme za pozornost, on-line přenos končí. Další informace k záchraně chlapců z thajské jeskyně najdete v běžném zpravodajství.

  • 17:07

    Jeskyni už opustil i poslední zdravotník a potápěč. Nikdo v ní nezůstal.

  • 16:08

    Trenér si kromě pochval vysloužil i kritiku za to, že chlapce vůbec vzal do jeskyně pravidelně zaplavované v monzunovém období.

Každého z chlapců doprovázejí dva potápěči
Zdroj: BBC/ČT24

Velitel záchranné akce Narongsak Osattanakorn večer místního času na tiskové konferenci oznámil, že všech dvanáct chlapců i s trenérem se dostalo bezpečně z jeskyně. Vyjádřil velké poděkování všem, kteří se do akce zapojili. „Chci poděkovat členům armády z provincie, zdravotníkům z velkých regionálních nemocnic, rovněž thajskému námořnictvu i letectvu,“ prohlásil velitel. 

Během úterní operace byli vyproštěni čtyři nejmladší chlapci a jejich kouč. Všichni byli převezeni do okolních nemocnic. Z jeskyně se bezpečně dostali i zdravotníci a potápěči, kteří do poslední chvíle pečovali o nejmladší chlapce přímo na místě. 

Podle informací agentury Reuters se postup třetí záchranné akce lišil od dvou předchozích: hoši nebyli tak rychle transportováni vrtulníkem do nejbližší nemocnice, ale důkladněji ošetřováni přímo na místě v provizorní polní nemocnici. Jde o mladší chlapce, kteří museli v jeskyni setrvat déle.

Týdenní pozorování

Předchozí dvě záchranné akce dopadly dobře, povedlo se vyprostit osm chlapců. „Všech osm je v dobrém zdravotním stavu, žádný z nich nemá horečku,“ uvedl zástupce thajského ministerstva zdravotnictví na tiskové konferenci v nemocnici, kam byli chlapci po záchraně převezeni. „Všichni se těší dobrému psychickému zdraví,“ dodal.

Jeskynní komplex Tham Luang
Zdroj: ChannelAsia/ČT24

První čtyři zachránění chlapci, kterým je od 12 do 16 let, mají podle zástupce ministerstva často hlad a mohou nyní jíst už normální stravu, ne však příliš kořeněnou. Zvládají také vstát a chodit kolem svých postelí. Již se mohli vidět se svými rodinami.

Chlapci z druhé čtveřice, kteří byli z jeskynního komplexu zachráněni teprve v pondělí, mají podle zástupce ministerstva zdravotnictví stále „velmi nízkou tělesnou teplotu“. V druhé skupině zachráněných byli hoši ve věku 12 až 14 let.

Všichni chlapci budou muset zůstat nejméně týden v nemocnici na pozorování. Kromě toho, že mají problémy se zrakem, je podle zástupce ministerstva třeba vyčkat na výsledky dalších vyšetření. První z nich ukázaly, že přinejmenším dva z chlapců mají plicní infekci. Vyšetřit by zachráněné měl také psychiatr.

Musk přivezl miniponorku

K jeskyním dorazil také americký miliardář Elon Musk, který s sebou přivezl miniponorku, již nechal sestrojit pro případné využití při záchranných pracích. „Je vytvořena z raketových součástek a pojmenována Divočák po fotbalovém týmu chlapců,“ napsal podnikatel na Twitteru. Miniponorka nebyla použita.

Práci thajských záchranářů a celého mezinárodního týmu ocenili už někteří významní politici jako americký prezident Donald Trump nebo britská premiérka Theresa Mayová. 

  • Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli v zaplaveném jeskynním komplexu 23. června. Skupina mladých sportovců před stoupající hladinou vody postupně ustoupila do vzdálenosti více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. 

Obrazem: Fotogalerie minulé záchranné operace: