Thajští záchranáři opět v akci. Vysvobodili další čtyři chlapce

Thajská záchranná akce je zatím úspěšná, z jeskyně vyprostili další čtyři chlapce (zdroj: ČT24)

Evakuace členů mládežnického fotbalového týmu ze zatopené jeskyně v Thajsku, která započala v neděli úspěšným vysvobozením čtyř chlapců, v pondělí pokročila. Záchranáři vyprostili další čtyři hochy. Počet zachráněných tak stoupl na osm. V jeskyni zůstávají čtyři mladí fotbalisté a jejich trenér. Informaci potvrdil šéf záchranné skupiny. V operaci budou záchranáři pokračovat v úterý.

Thajské záchranné složky uvedly, že operace byla znovu zahájena v 11 hodin dopoledne místního času (6:00 SEČ). Po vytáhnutí prvních čtyřech chlapců došlo v neděli večer k jejímu přerušení. Bylo totiž nutné doplnit lahve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

Záchrannou akci s pořadovým číslem 2 vede obdobný tým, který byl nasazen do nedělní mise. Potvrdilo to thajské ministerstvo vnitra. Jedná se o 13 zahraničních potápěčů a pět příslušníků thajských námořních sil. 

On-line přenos
Záchrana thajských chlapců
17:10

Děkujeme za pozornost, on-line přenos končí. Další informace k záchraně chlapců z thajské jeskyně najdete v běžném zpravodajství.

17:07

Jeskyni už opustil i poslední zdravotník a potápěč. Nikdo v ní nezůstal.

16:08

Trenér si kromě pochval vysloužil i kritiku za to, že chlapce vůbec vzal do jeskyně pravidelně zaplavované v monzunovém období.

Záchranáři bojují s časem

Podle thajských úřadů může dokončení vyprošťovací operace trvat tři až čtyři dny. Záchranáři přitom bojují s časem. V oblasti v noci na pondělí silně pršelo a lijáky mají pokračovat i v příštích dnech. Hladina vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat.

Skupina, v níž jsou sportovci ve věku mezi 11 a 16 lety a jejich 25letý trenér, se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Některé úseky trasy jsou po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou.

Kvarteto chlapců zachráněných v neděli zůstává v nemocnici ve městě Prachanukroh a podstupuje zde sérii kontrolních vyšetření. Proto je zatím ještě nemohou navštívit jejich rodinní příslušníci.

Jeskynní komplex Tham Luang
Zdroj: ChannelAsia/ČT24

Záchranu zřejmě urychluje klesající voda

Podle guvernéra postupovala nedělní operace rychleji, než se čekalo. Novinář Florian Witulski působící v Bangkoku uvedl s odkazem na záchranáře, že voda v místě klesla a urychlila tak cestu z jeskyně. Některé chodby je díky tomu možné oproti původním předpokladům projít pěšky. Úřady už dříve odhadovaly, že záchrana uvězněných potrvá dva až čtyři dny.

Mladí fotbalisté a trenér jsou v jeskyni od 23. června. Chlapce, kteří ustupovali stále hlouběji do jeskynního komplexu před stoupající vodou, záchranáři objevili 2. července. Od té doby jim přinášeli zásoby a připravovali evakuaci. Jejich evakuace začala ráno kvůli hrozbě dalších dešťů a obavám, že se v jeskyni opět zvýší hladina vody.

Protože někteří z hochů neumějí plavat a vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, se uvažovalo i o tom, že se vyčká do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Protože ale začal v jeskyni ubývat kyslík a hrozilo, že se hladina vody opět zvýší, bylo rozhodnuto s evakuací neotálet.