Je i malé množství alkoholu v těhotenství nevhodné?

Matky, které se stresují tím, že se během těhotenství třeba omylem napily alkoholu, by neměly propadat panice. Nová studie naznačuje, že malé množství alkoholu nemusí mít na vývoj plodu negativní dopad. Současně však vědci před alkoholem v těhotenství varují, má na svědomí celou řadu vývojových vad.

Autoři studie tvrdí, že se asi 80 procent žen v době těhotenství napilo alkoholu. Výzkum probíhal ve Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Protože přibližně polovina těhotenství je neplánovaných, velké množství žen pije v době, kdy si „změny stavu“ není vědomo.

Přestože existují jasné a přesvědčivé důkazy o tom, že nadměrné pití alkoholu v těhotenství může poškodit dítě v děloze, práce vědců z University of Bristol upozorňuje, že vzniklo jen velmi málo studií, které by se věnovaly „popíjení“. Tento termín definují jako „výjimečně – například jednou během měsíce – maximálně dva alkoholické nápoje v jednom dni, nebo čtyři nápoje během týdne“.

Co říká věda?

„Náš rozsáhlý výzkum ukazuje, že této specifické otázce je věnováno jen málo pozornosti, pokud vůbec,“ popisují problém v odborném časopise BMJ OpenJournal. Bez konkréních důkazů není možné zodpovědně konstatovat, zda malé množství alkoholu škodí – anebo ne. Vědci přitom souhlasí s tezí, že nejbezpečnějším chováním je absolutní abstinence během těhotenství.

Britská Národní zdravotní služba před rokem vydala jasné varování před jakýmkoliv pitím alkoholu během těhotenství. Podle autorů práce však pro takové tvrzení neexistuje dostatečné množství důkazů.

Víme, že zatím nic nevíme

Pro deník Guardian vysvětlil závěry této studie Christoph Lees z Imperial College London: „Přestože je možné, že lehké pití alkoholu je spojeno s mírně vyšším rizikem narození menšího dítěte, jsou i jiná možná vysvětlení. Pro osoby zodpovědné za veřejné zdraví by mělo být zásadní výzvou, aby vysvětlily, z jak kvalitních důkazech vycházejí.“

Dalším závěrem, který z této studie vyplývá, je nejistota. Konstatuje, že nevíme, jaké množství alkoholu je pro těhotnou ženu nebo ženu snažící se otěhotnět ještě bezpečné. Jisté je, že konzumace piva, vína či tvrdého alkoholu ve velkém má negativní dopady na vývoj plodu, u nižších dávek však panuje značná nejistota. Další výzkum tohoto fenoménu by se tedy měl soustředit právě na ženy, které pijí alkoholu jen malé dávky.

Zásadní hrozba: Doživotní mentální a fyzické postižení

Jeden z nejtěžších projevů pití alkoholu během těhotenství se nazývá fetální alkoholový syndrom (FAS). Jedná se o jednu z hlavních známých příčin mentální retardace a defektů u novorozenců. Jestliže pije žena alkohol v těhotenství, může se jí narodit dítě s FAS, celoživotně fyzicky a mentálně postižené. Nejzávažnějším důsledkem konzumace alkoholu pak může být smrt plodu.

Lidé s FAS mívají problémy s učením, pamětí, pozorností, komunikací, zrakem a sluchem. Tyto projevy často vedou k problémům ve škole, dítě má potíže držet krok s ostatními. FAS je doživotním postižením. Ovlivňuje všechny stránky života dítěte i život jeho rodiny, uvádí se v knize Léčiva v těhotenství od Karla Vašuta.