Soud potvrdil, že nádor u muže vznikl z používání telefonu. Co na to věda?

Italský soud uznal souvislost mezi nezhoubným nádorem a častým používáním mobilního telefonu a rozhodl, že muž, který se na něj kvůli svému problému obrátil, bude dostávat doživotní rentu.

Případ se týká sedmapadesátiletého muže, který byl zaměstnán u velkého podniku a do jehož pracovních povinností patřilo používat až čtyři hodiny denně telefon. Po 15 letech začal mít zdravotní potíže v podobě pocitu trvalého ucpání ucha. Lékaři diagnostikovali neurinom akustiku, tedy nezhoubný nádor vycházející z Schwannomových buněk obalujících sluchový a rovnovážný nerv.

„Naštěstí je to nezhoubný nádor, ale způsobil invaliditu. Musel jsem se podrobit odnětí sluchového nervu a na pravé ucho jsem hluchý,“ sdělil postižený, jehož jméno nebylo uvedeno.

Soudem pověřený znalec určil 23procentní invaliditu a rozhodl, že pojišťovna pracovních úrazů má muži vyplácet doživotně měsíčně 500 eur (13 000 Kč). Mužovi právníci oznámili, že rozhodnutí dokazuje souvislost mezi „nevhodným používáním telefonu a mozkovým nádorem“. Proti rozsudku, který byl zveřejněn dnes, ale padl už 11. dubna, je možné se odvolat.

Co na to věda?

Studie, které se ve světě dosud prováděly, vědcům neumožňují s určitostí říci, zda časté používání telefonu může souviset s výskytem rakoviny. Jedna ze studií, které na vztah mezi rakovinou a mobily upozornily, pochází ze Švédska, kde vznikla roku 2014. Její autoři popsali na vzorku asi 1400 osob, že po desetiletém intenzivním používání mobilu roste pravděpodobnost vzniku nádoru jménem gliom až čtyřnásobně. 

Fyzici tyto práce většinou odmítají, záření z telefonů podle nich nemá takové vlastnosti, aby mohlo způsobovat poškození mozku. Studie, které se tomuto tématu věnují, jsou založené na velice malém vzorku pacientů, problémem je také fakt, že se mobilní telefony používají zatím jen krátkou dobu, takže je problematické vypracovat dlouhodobou práci.

Navíc se mobily rychle mění ‒ a  s tím i způsob jejich používání; smartphony například způsobily, že se sluchátko od ucha mnohem častěji umísťuje před oči. 

Vydáno pod