Senát dává kuřákům kouř: Na krabičkách bude infarkt, rakovina i mrtvé děti

Krabičky cigaret budou kromě současného varovného textu obsahovat i informace o odvykání kouření a obrázek, který ukáže, jak mohou dopadnout kuřáci. Varování před škodlivostí kouření bude podle novely o potravinách, kterou dnes schválil Senát, na krabičkách cigaret ještě letos výraznější. Novelu je třeba kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný ještě následující tři měsíce.

Postupně by se tak na krabičkách českých cigaret měla kromě psaného objevit i obrazová varování před škodlivostí kouření, a to v podobě schválené Evropským parlamentem. Připraveno je 42 variant ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Budou muset být i na elektronických cigaretách. Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit.

Ukázky fotografií, které budou umístěny na krabičkách cigaret
Zdroj: EUR-Lex

„Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření,“ upřesnil ministr zemědělství Marian Jurečka.
Ve světě zavádění kampaně provázely debaty o tom, jestli bude účinná, nebo zbytečná. Podle lékařů je škoda, že podobné obaly cigaret v Česku nejsou už dávno. To, že na obrázcích kuřáci uvidí věci, které běžně vidět nejsou, je podle odborníků dobře.

Ukázky fotografií, které budou umístěny na krabičkách cigaret
Zdroj: EUR-Lex

Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření by mělo podle Jurečky snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta. Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni to bylo 1950 cigaret na obyvatele.
Novela má také zakázat vysílání reklamy týkající se potravinových doplňků na podporu sexuální výkonnosti v době mezi 06:00 a 22:00. Zatím toto omezení platí pro reklamu na erotické služby a výrobky.

Varování na cigaretách
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na obrázky narazíme v celé Evropské unii

Nové nařízení bude platit pro celou Evropskou unii od 20. května. Poté, co zákon vstoupí v platnost, začne platit i zákaz prodeje cigaret s příchutěmi, které jsou oblíbené především mezi mladými lidmi. Výjimkou jsou jen mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020, což je výjimka umožněná Evropskou unií.

Vývoj počtu zemí s povinným varováním na cigaretových krabičkách
Zdroj: Canada Cancer Society

Zákaz příchutí se nevztahuje ale například na doutníky, doutníčky nebo tabák do vodních dýmek. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Zakázán bude též prodej orálního tabáku, tedy tabákového prášku, který se samovolně rozpouští v ústech. Výjimku na jeho prodej bude mít v rámci EU jen Švédsko. Staré zásoby mohou prodejci nabízet ještě tři měsíce po začátku platnosti zákona.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24
Vydáno pod