Krása i hrůza mikrosvěta: Toto jsou nejlepší mikroskopické fotografie roku 2016

Soutěž Nikon Small World už 42 let otevírá dveře do pozoruhodného světa. Do světa, který běžně nevidíme a o jehož existenci neměli naši prapředkové ani ponětí. Do světa, který sice máme všude kolem nás, ale je viditelný pouze pod mikroskopem.

Fotografování mikroskopického světa patří mezi ty technicky nejnáročnější obory. Výsledky pečlivé a náročné práce těch nejlepších v oboru už téměř půl století zachycuje soutěž Nikon Small World.

Existuje od roku 1975 a nabízí možnost vědcům, již studují mikroskopický svět, aby tyto fascinující obory představili veřejnosti. Fotografie v soutěži spojují vysoké hodnoty jak vědecké, tak umělecké. Soutěžící pocházejí z celého světa, každoročně se jí účastní tisíce špičkových profesionálů. Jde o jednoznačně nejprestižnější soutěž v oboru.

Letos pětičlenná porota složená převážně z vědců, kteří do mikrosvěta pronikají každý den, vybrala jako vítěze snímek Dr. Oscara Ruize za mikroskopický pohled na vývoj hlavy čtyřdenního embrya rybky dánia pruhovaného. Podívejte se na ni a na dalších 19 nejlepších fotografií letošního ročníku:

Porota také vybrala další fotografie, které by si zasloužily ocenění, ale nebyly hodnocené. Porota je však hodnotí jako výjimečně kvalitní: