TÉMA

Pobřežní stráž

Řecká pobřežní stráž podle svědků házela migranty přes palubu

Řecká pobřežní stráž podle svědků během tří let zavinila smrt desítek migrantů ve Středozemním moři. Server BBC přinesl analýzu případů více než čtyřiceti lidí, kteří údajně zemřeli v důsledku vytlačení z řeckých teritoriálních vod tamní pobřežní stráží, z čehož devět mělo být úmyslně vhozeno do moře. BBC upřesňuje, že řecká vláda je již delší dobu obviňována z nucení uprchlíků k návratu do Turecka. Zdroji pro analýzu BBC byla především místní média, nevládní organizace a turecká pobřežní stráž. Řecké úřady obvinění z nezákonné činnosti důrazně odmítly.
17. 6. 2024|

Tchajwanské pobřežní hlídky jsou na pozoru. Čína posílá do společných vod další lodě

Čína násobí přítomnost svých lodí v blízkosti sousedního Tchaj-wanu. Mají prý zajistit bezpečnost jejích rybářů. Peking tak reaguje na incident z poloviny února, kdy po pronásledování tchajwanskou pobřežní hlídkou utonula dvojice čínských rybářů. Podle analytiků však komunistická země vyvíjí nátlak na Tchaj-pej před květnovou inaugurací prezidenta Williama Laje. Ten se netají silnými protičínskými postoji a snahou o spolupráci se Spojenými státy.
1. 3. 2024|

Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 23:29|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Kvůli potopení lodi s migranty zatkla řecká policie devět Egypťanů

Řecká policie zatkla ve čtvrtek večer devět Egypťanů, které viní z podílu na středečním potopení lodi s několika stovkami migrantů jihozápadně od řeckého pobřeží. Podle agentury AMNA jsou zadržení obviněni z pašeráctví a zločinného spiknutí. V oblasti, kde se přeplněná loď s migranty asi 75 kilometrů od přístavu Pylos v noci na středu potopila, i v pátek pokračovalo pátrání po možných přeživších. Neštěstí si zatím vyžádalo 78 obětí, 104 lidí se zachránilo, napsal deník Kathimerini.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 22:15|

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 20:34|

Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. Do nejnovějšího raketového testu byla podle téhož zdroje zřejmě zapojena nová mezikontinentální balistická střela Hwasong-17.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 10:59|

Potopení výletní lodi v Japonsku má deset obětí. Po šestnácti lidech se pátrá

Deset lidí, které našla pobřežní stráž po sobotním potopení výletní lodi s 26 lidmi na palubě u japonského ostrova Hokkaidó, zemřelo. Pátrání po dalších pokračuje. Spojení s lodí bylo ztraceno ve špatném počasí, podle spekulací mohla v neklidných vodách narazit do skal.
24. 4. 2022|

U Korfu dohořívá italský trajekt. Jeden pohřešovaný se našel živý, později hasiči objevili i jednoho mrtvého

Záchranáři nalezli živého jednoho z pohřešovaných na italském trajektu, na němž nedaleko řeckého Korfu vypukl požár. Informovalo o tom řecké ministerstvo, pod které spadá lodní doprava. Hasiči později jednoho z pohřešovaných objevili mrtvého, informovala agentura Reuters. Podle provozovatele trajektu a řeckých úřadů se tak stále pohřešuje 10 cestujících. Má jít o řidiče kamionů z Bulharska, Řecka, Turecka a Litvy.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 18:41|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|

Filipíny obvinily Čínu z ostřelování člunů vodními děly ve sporné zóně

Filipíny obvinily čínskou pobřežní stráž z ostřelování jejich člunů zásobujících filipínské vojáky z vodních děl. Incident se stal v úterý ve sporných vodách Jihočínského moře u atolu Second Thomas, který je součástí Spratleyho ostrovů. Filipínský ministr zahraničí Teodoro Locsin akci ostře odsoudil a podle agentury AFP vyzval Peking, aby „zařadil zpátečku“.
18. 11. 2021|