Francie žádá migrační pakt kvůli situaci v Lamanšském průlivu

Události: Francie žádá migrační pakt (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda vybízí Velkou Británii k sepsání migračního paktu, který by pomohl uklidnit situaci v Lamanšském průlivu. V úterý se tam při letošní zatím největší tragédii utopilo dvanáct běženců. Další migranti se přesto nadále pokoušejí průliv na přetížených člunech přeplout. Za poslední týden se to podařilo dvěma tisícům lidí.

Z převráceného člunu zachránila pobřežní stráž jedenapadesát lidí, dvanácti z nich, převážně ženám a dětem, už pomoci nedokázala. Úřady se obávají, že se podobné tragédie mohou opakovat. Drtivá většina migrantů se na britské pobřeží snaží dostat za každou cenu – a to i opakovaně. Jen v letošním roce připlulo na druhou stranu kanálu více než dvacet tisíc běženců.

Francouzská strana nyní vyzývá britské kolegy k jednání, které by pomohlo situaci řešit.

Francouzský ministr vnitra v demisi Gérald Darmanin vyzval ke znovustanovení základních migračních vztahů se Spojeným královstvím, „jinak se, navzdory veškeré snaze policistů a strážníků, nebudeme schopni zbavit problémů, které se týkají severu Francie“.

Desítky kilometrů pobřeží pravidelně kontrolují téměř dva tisíce policistů a členů pobřežních hlídek s pomocí vrtulníků a dronů. Tomu, aby běženci vyplouvali na moře, ale zabránit nedokáží. Po řešení volají i obyvatelé okolních měst a vesnic.

Boj s pašeráky se nedaří

„Migranti často přicházejí na pláž plnou turistů a dětí, které si z písku staví hrady. Pokoušejí se vyplout za křiku dětí a žen, které se pokoušejí dostat do člunu,“ popisuje starosta obce Le Portel Olivier Barbarin s tím, že taková situace je nepřijatelná.

Francouzská veřejnost viní britskou stranu z neochoty spolupracovat. Řada běženců se chce připojit ke svým rodinám v Británii. Jiní jsou přesvědčeni, že ve Spojeném království najdou i bez dokladů snáz práci. „Veřejnost cítí, že politici by měli dělat více než jen hlídat pláže,“ říká reportérka listu The Guardian Angelique Chrisafis.

Policisté navíc nejsou příliš úspěšní v boji s pašeráky, kteří plavby v člunech organizují. Ti v poslední době volí delší, nebezpečnější, zato méně střežené trasy. Navíc plavidla přetěžují. Od začátku roku přišlo ve vlnách kanálu La Manche o život už sedmatřicet migrantů.