Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Události: Pátrání po ztracené ponorce (zdroj: ČT24)

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.

Na pátrací akci se podílejí americké i kanadské složky, přičemž nasadily vrtulníky nebo letadlo Boeing P-8 Poseidon se sonarem pro vyhledávání objektů pod hladinou. V oblasti jsou také vypouštěny bóje se sonarem. Pátrací týmy už prohledaly 13 tisíc kilometrů čtverečních, uvedla AFP.

„Je náročné vést pátrání v tak odlehlé oblasti,“ řekl kontradmirál americké pobřežní stráže John Mauger. Podle amerických úřadů není jasné, zda je ponorka stále pod vodou, nebo se vynořila a není schopná komunikovat.

„Nasazujeme všechny dostupné prostředky, abychom se ujistili, že se nám podaří plavidlo lokalizovat a zachránit lidi na palubě,“ prohlásil Mauger. „Budeme pokračovat v letech letadel a přesunech dalších plavidel,“ řekl a dodal, že americké úřady oslovila s žádostí o pomoc i soukromá plavidla.

Francouzský výzkumný ústav pro využívání moří (Ifremer) vyslal do oblasti loď Atalante, která je vybavená robotickou ponorkou pro průzkum ve velké hloubce. Plavidlo by mělo na místo pátrání doplout ve středu večer SELČ. Ponorka poté zahájí sestup k vraku, uvedl podle AFP francouzský vládní tajemník pro moře. Kyslík pětici lidí v ponorce vystačí asi do čtvrtečního rána, uvedl podle AP poradce společnosti provozující ponorku OceanGate Expeditions David Concannon.

Do pátrání se nově zapojila i komerční loď The Deep Energy plující pod bahamskou vlajkou, která dosud pokládala potrubí a kabely. Loď nese dvě dálkově ovládaná zařízení (ROV), která se mohou ponořit až do hloubky tři tisíce metrů. Jsou to ponorky bez posádky, které se ovládají z řídicí místnosti na mateřské lodi a jsou k ní připoutány kabely, uvedla BBC.

Události, komentáře: Ztracená ponorka s turisty (zdroj: ČT24)

Kyslík na 96 hodin

Společné záchranné koordinační centrum v Halifaxu v kanadském Novém Skotsku uvedlo, že ponorka byla nahlášena jako pohřešovaná v neděli kolem 21:13 místního času (pondělí 2:13 středoevropského). Americká pobřežní stráž na Twitteru uvedla, že loď na hladině – Polar Prince – ztratila kontakt s ponorkou asi hodinu a 45 minut poté, co se v neděli začala potápět k místu vraku Titaniku.

Poradce OceanGate Expeditions David Concannon uvedl, že společnost ztratila kontakt s ponorkou v neděli ráno. Vzhledem k jeho propočtům posádka do pondělního odpoledne spotřebovala asi třetinu zásob kyslíku, uvedla agentura AP. Ponorka vyplula v sobotu z kanadské obce St John's a k vraku Titaniku doplula v neděli ráno. Na palubě jsou zásoby kyslíku na 96 hodin, informovala BBC.

Podle agentury Reuters by měl vzduch v ponorce dojít kolem čtvrtečního poledne. Odvolává se na informace od pobřežní stráže. To ovšem za předpokladu, že se stále nachází pod hladinou a její trup je neporušený.

Reakce společnosti OceanGate Expeditions

Expedici s turisty a vědci organizuje soukromá společnost OceanGate Expeditions, která v uplynulých dnech na sociální síti Twitter psala o aktuálních misích. Firma potvrdila, že se hledá její plavidlo v pondělí krátce před šestou hodinou středoevropského času. Nesdělila však, kolik lidí je na jeho palubě. Internetové stránky firmy večer přestaly fungovat.

Na palubě byl také pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho syn Suleman, uvedla agentura Reuters s odkazem na prohlášení jejich rodiny. Na palubě byl údajně i Stockton Rush, zakladatel a generální ředitel společnosti OceanGate, která plavidlo provozuje v USA.

Harding, který je také pilot a podle některých médií se už podíval i do vesmíru, byl nejspíš jedním z cestujících. V instagramovém příspěvku o plavbě jako spolucestujícího zmínil i francouzského pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta.   

„Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se přidal k expedici k Titaniku jako specialista. Vzhledem k nejhorší zimě na Novém Foundlandu za posledních čtyřicet let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou manuálně řízenou misí k Titaniku v roce 2023,“ napsal na sociální sítě Harding. „V týmu na ponorce je několik legendárních průzkumníků, z nichž někteří mají za sebou více než třicet ponorů k RMS Titanic od osmdesátých let minulého století, včetně PH Nargeoleta,“ dodal.

Vrak Titaniku leží na dně Atlantského oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland kolem 3800 metrů pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titaniku je turistickou atrakcí, která podle BBC vyjde na 250 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun) na osobu a trvá deset dní.

Pátrání bude náročné, tvrdí britský kontradmirál

BBC uvedla, že dotyčná ponorka pojme pět lidí, z toho tři platící cestující, jednoho kapitána a jednoho odborníka. „Snažíme se všemi způsoby pracovat na tom, abychom posádku dostali zpět do bezpečí. Veškeré naše úsilí teď věnujeme pasažérům ponorky a jejich rodinám,“ sdělila BBC firma OceanGate Expeditions.

Britský kontradmirál ve výslužbě Chris Parry varoval, že pátrání po turistické ponorce bude velmi obtížné. „Mořské dno je zvlněné. Samotný Titanic leží v příkopu. Kolem je spousta trosek,“ popsal Parry podmínky stanici Sky News.

Legendární britský parník Titanic, tehdy největší loď své doby, se potopil následkem srážky s ledovcem při plavbě z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roce 1912. Na palubě bylo tehdy přes 2200 pasažérů, o život jich při neštěstí přišlo přes patnáct set. Vrak Titaniku objevila americko-francouzská expedice v roce 1985.

n