TÉMA

Newfoundland

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Hurikán Fiona na kanadském pobřeží strhával celé domy

Atlantické pobřeží Kanady se vzpamatovává z přechodu hurikánu Fiona, který připravil víc než půl milionu domácností o elektřinu a nechal za sebou velké škody. Je netypické, aby si hurikány vznikající v tropech uchovávaly tak velkou ničivou sílu daleko na severu. Podle expertů k podobným odchylkám dochází stále častěji.
26. 9. 2022|

Vikingové cestovali do Ameriky už od roku 1021. Vědci to prokázali zatím nejpřesnějším datováním

Vikingové se nacházeli na americkém kontinentu kolem roku 1021. Uvádí to nový výzkum, který vedli badatelé z nizozemské univerzity v Groningenu, informovala agentura AFP. Vědci využili novou výzkumnou metodu, která jim umožnila přesnější datování než obvyklý postup za použití uhlíku C14.
21. 10. 2021|

Italský mnich psal o Americe 150 let před tím, než ji objevil Kolumbus

Když historici analyzovali středověké italské dokumenty ze 14. století, zjistili, že jsou v nich pasáže, které se týkají Severní Ameriky. A to v době přibližně 150 let před tím, než se na nový světadíl vypravil Kryštof Kolumbus.
11. 10. 2021|

Sezona hurikánů v Atlantiku je letos mimořádně aktivní

Paulette, Rene, Sally, Teddy a Vicky – hned pět pojmenovaných tropických systémů bylo možné začátkem tohoto týdne sledovat v jednom čase nad Atlantikem. Jde o událost, která se stala teprve podruhé ve známé historii; poprvé to bylo před 49 lety. Každý z těchto systémů se nacházel v různém stadiu vývoje a taky představuje různá nebezpečí pro obydlená území.
15. 9. 2020|

Počet obětí hurikánu Dorian na Bahamách roste. Na východě USA hrozí katastrofální záplavy

Už na dvacet mrtvých vzrostla bilance řádění hurikánu Dorian na Bahamách. Oznámil to bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands s tím, že počet obětí zřejmě ještě vzroste. Bouře už Bahamy opustila a nyní se nachází u pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 185 tisíc domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 20:31|