TÉMA

Evidence

Sněmovna schválila novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů

Sněmovna v pátek schválila novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů. Předloha zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounství a upravuje podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají. Zvyšuje jim státní příspěvek. V případě podpory dlouhodobých pěstounů by měl vzrůst z nynějších 59 400 korun na rok na 66 tisíc korun, v případě přechodných pěstounů na 72 tisíc korun. Poslanci rovněž schválili novelu týkající se evidence léků v lékárnách. Za jejich nezavedení bude zřejmě hrozit až dvacetimilionový postih místo současného až dvoumilionového a nově i nejvýše dvouletý zákaz činnosti.
31. 5. 2024Aktualizováno31. 5. 2024, 14:38|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Prezidentská kancelář podává po auditu trestní oznámení na Správu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky (KPR) na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. V pondělní tiskové zprávě zástupci kanceláře prezidenta Miloše Zeman upřesnili, že podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:34|

Babiš podal ve sporu kvůli evidenci u StB dovolání ke slovenskému soudu

Předseda ANO Andrej Babiš podal ke slovenskému Nejvyššímu soudu dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Bratislavě, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB. V úterý to napsal server Seznam Zprávy. Soud v létě rozhodl, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), ale slovenské ministerstvo vnitra. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.
18. 10. 2022|

Nový centrální registr pomůže s pátráním po zatoulaných psech

V Česku vznikne centrální evidence psů, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Zavádí ji schválená novela veterinárního zákona. Jednotný registr by měl třeba urychlit dohledání majitelů zaběhnutého psa.
22. 8. 2022|

Úřady práce nemají trestat za drobná pochybení. Soud se zastal ženy vyřazené z evidence

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal ženy, která promeškala schůzku na úřadu práce a kvůli tomu vypadla z evidence uchazečů o zaměstnání. Podle správního soudu má být vyřazení z evidence až krajním řešením, nikoliv trestem za bagatelní pochybení. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Vyřazení uchazeči přicházejí o podporu v nezaměstnanosti.
12. 5. 2021|