TÉMA

Bachmut

Zničili jsme výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala oblohu nad Ukrajinou a měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí, sdělila několika ukrajinským médiím anonymně ukrajinská tajná služba SBU. Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Mezitím Ukrajinci uvádějí, že nedostatek munice jim zabraňuje v důkladné obraně a žádají Západ, aby jí poskytl další zbraně i střelivo.
16. 4. 2024|

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska

Ukrajinské jednotky zastavily postup Ruska na frontě, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV a listem Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situace je nyní podle něj pro ukrajinskou armádu lepší, než byla v posledních měsících. Agentura AFP však poznamenala, že jeho tvrzení je v rozporu s řadou hodnocení vývoje na frontové linii. Ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová v pondělí upozornila, že pokud Spojené státy neobnoví vojenskou pomoc Kyjevu, bude pro něj velmi těžké udržet předchozí územní zisky.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:49|

Ukrajinci se stáhli z Avdijivky, někteří padli do ruského zajetí

Ukrajinské jednotky se po měsících bojů stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny, uvedl na Facebooku hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Podle agentury Reuters je to největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Agentura ztrátu Avdijivky dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli váhavé vojenské pomoci Západu. Někteří obránci při ústupu padli do zajetí.
17. 2. 2024Aktualizováno17. 2. 2024, 21:37|

Rusové se hrnou do Avdijivky. Moskva upustila od taktiky „lidských vln“ a vysílá do boje malé skupiny

Ruské síly u východoukrajinského města Avdijivka mění taktiku, místo velkých vln posílají do boje menší skupinky bojovníků, napsal deník The Kyiv Independent s odkazem na tvrzení Dmytra Rjumšyna, velitele 47. samostatné mechanizované brigády. Opevněné ukrajinské město čelí náporu okupačních vojáků, bombardování i dronovým útokům. Časopis Forbes o víkendu přišel s informací, že ukrajinskou obranu by mohla posílit jedna z nejlepších útočných brigád Kyjeva.
13. 2. 2024|

Nový šéf ukrajinských sil velel u Kyjeva i na Donbase. Syrskyj armádu přetvořil podle Západu

Oleksandr Syrskyj byl jmenován hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil a vystřídal na této pozici svého předchůdce Valerije Zalužného. Nový šéf ukrajinské armády vystudoval sovětské vojenské školy, patří ale do generace velitelů, kteří se dlouhodobě snažili armádu přebudovat podle západních standardů. Zatímco některá média ho vykreslují jako jednoho z nejzkušenějších generálů, jiná ho popisují jako tvrdého vůdce. Na návrh Syrského už skončil v čele generálního štábu Serhij Šaptala, kterého prezident odvolal a nahradil Anatolijem Barhylevyčem.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 21:52|

Rusové posílají do útoku vojáky bez vesty, fronta se neustále hýbe, popisuje novinář situaci v Donbasu

Ruská armáda dosahuje dílčích úspěchů v Doněcké oblasti, připustil ukrajinský vojenský novinář Oleh Kornijenko v rozhovoru s redaktorkou Vitalijí Tokarčukovou. Novinář, který se před Vánoci vrátil z Donbasu, řekl ČT, že Ukrajinci místy čelí až dvaceti útokům denně a frontová linie se neustále hýbe. Rusové navíc vysílají do útoků obrovské množství vojáků, kteří často ani nemají neprůstřelné vesty a potřebné vybavení, a padlé okamžitě nahradí. Kyjev v současné době pociťuje hlavně nedostatek munice a dronů.
27. 12. 2023|

Rusové po dekádě dobyli Marjinku. Obsazení „města duchů“ jim ale rychlý postup nezajistí, soudí experti

Ruské armádě se podařilo obsadit většinu Marjinky na východě Ukrajiny. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) ale dobytí obce neznamená pro Moskvu zásadní zlom. Experti upozornili, že Rusové nejsou v posledních měsících schopni provést rychlý mechanizovaný úder, což se ukázalo nedávno u Avdijivky, kde přišli o velké počty tanků a obrněných vozidel. Kyjev v pondělí zprávy o ztrátě Marjinky popřel, tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov ale nyní připustil, že Ukrajina ovládá už jen malou část města, píše server Ukrajinska pravda.
27. 12. 2023|

Strach o život je všudypřítomný. ČT natáčela v ostřelované Avdijivce, kde zůstávají stovky lidí

Rusko opět zesílilo útoky proti zničeným městům Bachmut a Avdijivka na východě Ukrajiny. Právě do druhého města se zcela výjimečně podařilo dostat zpravodajce ČT Darje Stomatové a kameramanovi Jánu Schürgerovi. Reportéři nabízejí exkluzivní svědectví z místa, kde pouhé stovky metrů od ruských pozic živoří tisícovka lidí.
14. 11. 2023|

Ruské destrukční drony mění pravidla hry. Klíčová strategie Ukrajiny kvůli převaze Moskvy selhává

Válka dronů na Ukrajině nabírá na síle. Ukrajinští vojáci, kteří ovládají flotilu malých a levných útočných FPV strojů, varují, že Moskva začíná být na poli bezpilotních letounů ve výrazné přesile, píše agentura Reuters. Právě FPV stroje dosud patřily mezi nejúspěšnější obranné strategie Kyjeva v boji proti ruským silám. Kreml ale postupně začal pumpovat značné finanční prostředky do vlastní výroby dronů. Ukrajinu terorizují hlavně ruské kamikadze stroje Lancet, které dokážou po výbuchu prorazit ochranu obrněných vozidel a tanků. Kyjev se nyní snaží urychlit výrobu vlastních strojů a součástek.
13. 11. 2023|

Jednoduché propočty ukazovaly, že na to Ukrajina nemá, hodnotí protiofenzivu Šedivý. Smetana by byl opatrnější

„Jednoduché vojenské propočty ukazovaly, že na to Ukrajina nemá,“ komentoval počátky ukrajinské protiofenzivy bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v pořadu 90' ČT24. Vždycky je potřeba se bavit, jaké byly alternativy a co bylo možné vědět dopředu, podotýká analytik Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Rusko mezitím podle náčelníka ukrajinského generálního štábu přechází do nové fáze pozičních bojů, které jsou pro něj výhodné.
1. 11. 2023|

Rusové mají u Avdijivky 40 tisíc vojáků, Ukrajinci chtějí odříznout okupovaný Bachmut od zásobování

Na východě Ukrajiny pokračují nejtvrdší boje u Bachmutu a také Avdijivky, kde Rusové nasadili podle zpravodajky ČT v zemi asi 40 tisíc vojáků. Na jihu se podle ruských proválečných blogerů ukrajinským silám daří držet předmostí na okupovaném levém břehu Dněpru. Ruské síly během nočních náletů zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl šéf regionální správy Filip Pronin. Požár se už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:04|

Ukrajinská armáda se usazuje v Andrijivce. Tlakem na Bachmut ulevuje jižní frontě

Ukrajinská armáda zaznamenala dílčí postup u města Bachmut, konkrétně směrem na sever a jih od něj. Zdejší ofenziva je sice pomalá, ale pro vývoj války důležitá. Navrácení města zpět do rukou Ukrajinců by znamenalo velkou ránu pro ruskou propagandu. Z města se totiž během těžkého a dlouhého ruského dobývání stal symbol. Vyvíjením tlaku na Bachmut ukrajinská armáda rovněž ztěžuje okupantům možnost, aby posílili pozice na jižní frontě.
22. 9. 2023|

Prolomili jsme obrannou linii Rusů u Bachmutu, oznámil ukrajinský generál

Ukrajinské jednotky u Bachmutu na východě země prý prolomily ruskou obrannou linii. Rusové nyní do boje poslali dostupné zálohy, aby průlom uzavřeli, uvedl ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. Generálovo vyjádření citovala agentura AFP, list Ukrajinska pravda a další média.
18. 9. 2023|

Ukrajinská armáda hlásí osvobození trosek vesnice Andrijivka u Bachmutu

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval v pátek ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o situaci na bojišti. Ukrajinská média informují, že v noci na pátek Rusové útočili například na okolí Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti, výbuchy jsou hlášeny ale i z Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 12:35|

Robotyne je svobodné a postupujeme dále, hlásí Kyjev

Ukrajinská vojska po osvobození obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihu země pokračují v postupu na jihovýchod, uvedla v pondělí ráno náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský postup v Záporožské oblasti podle BBC hlásí také americký Institut pro studium války (ISW). Ruské síly mezitím podnikly vzdušný útok na Poltavskou oblast a další části země.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 13:43|

Duchové Bachmutu. Ukrajinská jednotka snajprů střílí z „okraje existence“ nepřátele po nocích

Východoukrajinské město Bachmut je dlouhodobě jedním z hlavních ohnisek válečného konfliktu. A právě zde, respektive na jeho okraji, má základnu dobrovolná jednotka ukrajinských odstřelovačů. Duchové Bachmutu, jak je lidé v okupované zemi přezdívají, útočí po setmění a údajně zabili už více než pět set nepřátel. Vedoucí těchto snajprů to sdělil v rozhovoru pro BBC, která k nim dostala exkluzivní přístup.
8. 8. 2023|

Ukrajinský postup je zatím pomalý, byť setrvalý. Potíží jsou ruské obranné pozice i nedostatek munice

Ukrajinská protiofenziva už běží pátým týdnem. Srovnatelné výsledky jako loňské protiútoky ale zatím nepřinesla. Kyjev vysvětluje, že tentokrát čelí mnohem hlubším obranným liniím ruských okupantů a stále nemá dostatek těžké obrněné techniky ze Západu. Přehnaná očekávání mírní také experti s poukazem na fakt, že Ukrajina do útoku dosud nevrhla většinu nashromážděných sil.
14. 7. 2023|

Při ruském útoku na Lyman zemřelo osm lidí. Plnohodnotné invazi se Ukrajina brání už pět set dní

Ukrajina se už pět set dní brání obnovené ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který se stal jedním ze symbolů odporu. V sobotu dopoledne zaútočili Rusové raketami na Lyman v Doněcké oblasti. Nejméně osm lidí zemřelo, dalších třináct utrpělo zranění. V posledních dnech se opět rozhořely tvrdé boje u Bachmutu, ukrajinským obráncům se zde daří pomalu postupovat.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 16:18|

Ukrajinská armáda mírně postoupila u Bachmutu a Berďansku, tvrdí Kyjev

Ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy na jihu a východě země a na křídlech u východoukrajinského Bachmutu postoupily o kilometr a půl, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na komunikační platformě Telegram. Ukrajinci se podle ní posunuli také směrem na Berďansk na jihu země o zhruba kilometr. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
29. 6. 2023|

Ukrajinská ofenziva pokračuje ve třech směrech, píší analytici

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě nejméně na třech úsecích fronty. Americký Institut pro studium války (ISW) informuje, že podle ověřených záběrů z místa dosáhla Ukrajina okrajových zisků u Bachmutu. Ukrajinský generální štáb sdělil, že se ruské jednotky soustředí podobně jako v posledních měsících zejména u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde se za uplynulý den obě armády střetly ve více než třech desítkách případů. Britská rozvědka zmiňuje, že na jihu země posiluje Rusko letectvo.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 15:55|

Ukrajina má nového hrdinu. Svérázný logistik se v Bachmutu vyhýbal kulkám, aby doručil náboje

Mladý ukrajinský voják Danilo nedodržoval pravidla, popíjel a nikdo mu příliš nedůvěřoval kvůli jeho kořenům, které sahaly do mestečka proruských separatistů. Při jedné z nejkrvavějších bitev ruské války na Ukrajině ale prokázal mimořádnou odvahu. U Bachmutu nebojácně pobíhal, vyhýbal se kulkám a podél celé linie rozdával jednotkám potřebnou munici. Ukrajinské velení bylo z jeho činu tak nadšené, že vytvořilo z logistiky útočnou brigádu.
10. 6. 2023|

Štáb ČT navštívil polní nemocnici poblíž ukrajinského Bachmutu

Ve východoukrajinském Bachmutu se už několik měsíců střetává ukrajinská armáda s tou ruskou. Na frontové linii přichází vojáci často ke zraněním. Proto tu vznikla polní nemocnice třetí útočné brigády, ve které natáčel zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
6. 6. 2023|

Kyjev popírá ruské zprávy o začátku protiofenzivy, hlásí postup u Bachmutu a vyzývá k tichu

Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Kyjev varoval před ruskými psychologickými operacemi a zdůrazňuje, že očekávaná ofenziva nezačala. Zopakoval také výzvu, aby se všichni zdrželi informování o pohybech ukrajinských jednotek. Obránci potvrdili pouze pokračující boje v Doněcké a Luhanské oblasti, mimo jiné u Bachmutu, kde se dle Kyjeva obráncům podařilo obsadit taktické pozice.
5. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 00:04|

V centru ruské pozornosti je zřejmě ukrajinská Marjinka. Experti ale pochybují o jejím významu

Na Ukrajině zůstává dobytí Doněcké a Luhanské oblasti hlavním cílem ruských sil, sdělil v sobotu generální štáb ukrajinské armády. Rusové podle něj v oblasti podnikají desítky útočných akcí. Mluví hlavně o městě Marjinka.
3. 6. 2023|