Ukrajinská armáda hlásí osvobození trosek vesnice Andrijivka u Bachmutu

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval v pátek ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o situaci na bojišti. Ukrajinská média informují, že v noci na pátek Rusové útočili například na okolí Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti, výbuchy jsou hlášeny ale i z Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.

„Obranné síly měly během ofenzivních operací částečný úspěch v oblasti Kliščijivky. Během útoku osvobodily Andrijivku v Doněcké oblasti, přičemž způsobily nepříteli významné ztráty na životech i technice,“ píše se ve svodce generálního štábu.

Třetí samostatná útočná brigáda podle serveru Ukrajinska Pravda uvedla, že posádku ruské 72. samostatné motostřelecké brigády v Andrijivce obklíčila, odřízla od jiných ruských jednotek a „rozdrtila“ ji. „Dobytí a udržení Andrijivky je důležitý bod na cestě k průlomu na pravém křídle od Bachmutu a klíčem k úspěchu celé další ofenzivy (v této oblasti),“ uvedla ukrajinská brigáda. Podle fotografie zveřejněné na Telegramu je osada srovnaná se zemí.

O tom, že ukrajinské jednotky Andrijivku osvobodily, informovala už ve čtvrtek náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Její informace ovšem odmítla třetí samostatná útočná brigáda, která v oblasti působí, později je stáhla i ona sama.

Andrijivka je malá osada, v níž původně žilo několik desítek lidí. Leží na železniční trati mezi vesnicemi Kliščijivka a Kurdjumivka na jih od Bachmutu. O toto město sváděly ruské a ukrajinské síly tvrdé a krvavé boje po řadu měsíců. Ovládnutí zničeného města ruskou stranou oznámil Jevgenij Prigožin, tehdejší šéf Wagnerovy žoldnéřské společnosti, letos v květnu.

Ruské útoky

Šéf správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak v pátek informoval, že po ruském nočním ostřelování těžkým dělostřelectvem jsou škody v okolí Nikopolu. V Červonohryhorivce byl poničen dopravní objekt, hořela suchá tráva. Hasiči oheň uhasili.

V pátek časně ráno ukrajinské vzdušné síly podle agentury Unian uvedly, že nad Vinnyckou oblastí je skupina nepřátelských bezpilotních letounů, které míří na severozápad.

Protivzdušná obrana pracovala v Chmelnycké oblasti, odkud byly hlášeny výbuchy. Rusko se za pomocí dronů íránské výroby snažilo zaútočit na leteckou základnu Starokosťantyniv, kde má ukrajinská armáda letadla, z nichž odpaluje rakety Storm Shadow. Tyto rakety několikrát úspěšně zasáhly cíle na Ruskem okupovaném Krymu, připomněl server Meduza. Podle ukrajinského letectva se nad oblastí podařilo zneškodnit všech sedmnáct sebevražedných dronů Šáhed, uvedl server The Kyiv Independent.

O explozi bez dalších podrobností informoval také Ivan Fedorov, starosta Rusy okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Fedorov žije na území kontrolovaném Kyjevem. Melitopol podle něj v pátek zažil „neklidné svítání“.