Rusové se hrnou do Avdijivky. Moskva upustila od taktiky „lidských vln“ a vysílá do boje malé skupiny

Ruské síly u východoukrajinského města Avdijivka mění taktiku, místo velkých vln posílají do boje menší skupinky bojovníků, napsal deník The Kyiv Independent s odkazem na tvrzení Dmytra Rjumšyna, velitele 47. samostatné mechanizované brigády. Opevněné ukrajinské město čelí náporu okupačních vojáků, bombardování i dronovým útokům. Časopis Forbes o víkendu přišel s informací, že ukrajinskou obranu by mohla posílit jedna z nejlepších útočných brigád Kyjeva.

Město Avdijivka leží jen několik kilometrů od Ruskem okupovaného Doněcku. Od října 2023 je vystaveno zesíleným útokům ze strany okupantů a bombardování. Podle The Kyiv Independent je cílem ruských sil město zcela obklíčit.

Server informoval, že ruští vojáci od začátku ofenzivy u Avdijivky dosud uplatňovali taktiku „lidských vln“. Bílý dům tuto armádní doktrínu popsal jako „vrhání mas špatně vycvičených vojáků přímo na bojiště bez řádného vybavení a zřejmě i bez řádného výcviku“. Podle Rjumšyna se to však již neděje.

Moskva totiž v současnosti nemá dostatek vojáků k pravidelnému provádění takových útoků, a tak místo toho do Avdijivky vysílá menší jednotky vojáků, sabotážní skupiny a rovněž složky „Bouře-Z“ a „Bouře-V“, které tvoří ozbrojenci rekrutovaní z řad někdejších vězňů, napsal The Kyiv Independent.

Avdijivka čelí neustálému tlaku ruských vojsk

Obléhaná Avdijivka se nachází pod neustálým tlakem ruské armády. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v pondělí oznámil, že jednotky Kyjeva během předchozího dne odrazily 23 ruských útoků na město. „Dokud má Ukrajina dostatek personálu a zbraní, nepřítel nemůže město obklíčit,“ prohlásil Rjumšyn.

Ukrajinská armáda již během minulého týdne potvrdila, že síly okupantů nicméně vstoupily do Avdijivky, bojují v jejích ulicích a získaly pozice v budovách města. „Mohu to potvrdit. Ano, ke střetům dochází nejen v oblasti domů severně od města, ale už i v samotném městě,“ řekl tehdy k situaci mluvčí ukrajinské armády Dmytro Lychovij.

Ruští vojáci podle něj rovněž umístili své pozice severně od města, kde zablokovali jedinou silnici zásobující ukrajinské síly ve městě. Server CNN s odkazem na mapovací web DeepState poukázal na to, že jednotky Moskvy drží pod kontrolou také část železniční trati severně od městského nádraží. Lychovij situaci popsal jako „obtížnou, ale zvládnutelnou“.

Deník The Kyiv Post s odkazem na informace Institutu pro studium války informoval, že ruská pěchota získává půdu v bojích jak podél hlavní silnice v severní části Avdijivky, tak i na jihozápadě od města u obce Nevelske.

Moskva už téměř čtyři měsíce soustřeďuje obrovské prostředky na dobytí Avdijivky. Zabito nebo zraněno tam přitom bylo více než třináct tisíc jejích vojáků, píše The New York Times. Podle ukrajinských odhadů přišla Moskva zhruba o tři tisíce vojáků na každou čtvereční míli dobytou v blízkosti města. Informace o počtech mrtvých ovšem ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusové do bojů častěji nasazují drony i obrněnce

Web CNN oznámil, že ruské síly při bojích u Avdijivky stále častěji používají drony, které na bojišti hrají klíčovou roli. Na převahu ruských bezpilotních letounů podle něho upozornil i Serhij Cechoťskij, jeden z ukrajinských důstojníků. „Jejich zásoby dronů se doplňují, ruské síly stroje neustále zdokonalují a používají i elektronický boj,“ popsal situaci voják.

Ukrajinský generál Tarnavskyj, který velí vojenským silám na jihu země, v sobotu na sociální síti Telegram prohlásil, že jeho logistické jednotky jsou stále schopny do města dopravovat zásoby. Doplnil, že zajišťuje rovněž výměnu bojovníků v Avdijivce za „čerstvější“ bojovníky a zřizování dalších palebných pozic.

Tarnavskyj zdůraznil, že jednotky okupantů v rámci obklíčení města chtějí zpřetrhat zásobovací trasy mezi Avdijivkou a zbytkem Ukrajinci drženého území. „Záměr ruských agresorů je jasný. Chtějí především získat kontrolu nad logistickými prostředky pro zásobování našich jednotek na severním křídle. My však dáváme na akce nepřítele adekvátní odpověď,“ napsal generál.

Podle něho přiřazuje Moskva k útočným skupinám vojáků stále častěji obrněnou techniku. „Ukrajinští bojovníci však drží obranu. Aktivně ničí ruského agresora a berou zajatce. Ostatně zajatce berou i naši čerství vojáci, kteří právě vstoupili do bojů,“ řekl Tarnavskyj podle serveru The Kyiv Post. Ve svém pondělním prohlášení taktéž zmínil, že ukrajinští vojáci během předchozího dne zajali 25 ruských vojáků.

Avdijivku zřejmě posílí „jedna z nejlepších brigád“

Web časopisu Forbes v neděli oznámil, že Ukrajina patrně posílí obranu města „jednou z nejlepších brigád v armádě“, a to 3. útočnou brigádou. „Jedná se o jedinou ukrajinskou pozemní bojovou brigádu, o níž víme s jistotou, že byla od minulého týdne v záloze na východě Ukrajiny,“ uvedl server.

Brigáda o síle dvou tisíc osob v minulosti vybojovala jednu z posledních vítězných bitev ukrajinské protiofenzivy a osvobodila město Andrijivka nedaleko Bachmutu. „Toto vítězství dalo brigádě příležitost k odpočinku, přeškolení a náboru nových vojáků. Pokud jsou zvěsti pravdivé, tak i k přezbrojení bojovými vozidly M-2 americké výroby,“ napsal Forbes.

Příslušníci 3. samostatné útočné brigády při cvičení
Zdroj: Reuters/Stringer

Město je v hledáčku Moskvy

Ruští vojenští blogeři podle CNN poukazují na pomalý, nicméně stálý postup ruských sil. Současně zdůrazňují, že některé klíčové lokality města, jako třeba obrovská koksovna na jeho severozápadním okraji, zůstávají v ukrajinských rukou, napsal americký server.

Město se nachází pod trvalou ruskou palbou od poloviny loňského října. Ukrajinské síly zde po roce 2014 vybudovaly rozsáhlá opevnění. Ve městě, kde kdysi žilo 32 tisíc lidí, se nyní zdržuje 941 obyvatel, řekl místní starosta Vitalij Barabaš.

Vzhledem k tomu, že do ruských prezidentských voleb zbývá několik týdnů, případné dobytí města by získalo ještě větší hodnotu, napsal web. Podle něho Avdijivka patrně nabyla podobného symbolického významu jako předtím Bachmut, který síly Moskvy po dlouhých bojích obsadily.

„Cílem Kremlu je ukázat ruským civilistům, že někde na frontě jsou alespoň nějaké úspěchy. Chtějí ukázat, jak jsou ruské síly chytré. Vojáci ale takhle nemluví. Všechny ty lesy a pole plná jejich mrtvol a zničených obrněných vozidel vypovídají o něčem jiném,“ popsal Rjumšyn.

Agentura Reuters informovala, že obě bojující strany považují Avdijivku za klíčovou k ruskému zajištění kontroly nad dvěma východními provinciemi Donbasu – Doněckem a Luhanskem. Avdijivka je zároveň považována za vstupní bránu do města Doněck, jehož obytné části jsou podle ruských představitelů ostřelovány ukrajinskými silami.

Dobytí Avdijivky by zároveň mohlo posílit morálku ruských vojáků a demoralizovat ty ukrajinské. „Pokud ruská armáda převezme kontrolu nad zásobovací silnicí, ukrajinské ozbrojené síly budou zřejmě nuceny se z Avdijivky stáhnout,“ podotkl 5. února někdejší poradce Kremlu Sergej Markov.

Mykola Bielieskov z kyjevského Národního institutu strategických studií podle Reuters uvedl, že dobytí Avdijivky by situaci nepřevážilo ve prospěch Moskvy, ale „učinilo by ji únosnější pro okupovaný Doněck jako hlavní ruský logistický uzel“. Domnívá se, že stávající bitva je vedena rovněž snahou Kremlu posílit hlas západních skeptiků, kteří volají po snížení zahraniční podpory Kyjevu.

Následky ruského ostřelování v Avdijivce
Zdroj: Reuters/Serhii Nuzhnenko