Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska

Ukrajinské jednotky zastavily postup Ruska na frontě, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV a listem Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situace je nyní podle něj pro ukrajinskou armádu lepší, než byla v posledních měsících. Agentura AFP však poznamenala, že jeho tvrzení je v rozporu s řadou hodnocení vývoje na frontové linii. Ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová v pondělí upozornila, že pokud Spojené státy neobnoví vojenskou pomoc Kyjevu, bude pro něj velmi těžké udržet předchozí územní zisky.

„Přišel jsem ze schůze s armádním velením – situace je mnohem lepší, než byla za poslední tři měsíce. (...) Dobře jsme si poradili s ruským letectvem, napravili jsme situaci na východě, zastavili jsme ruský postup,“ řekl Zelenskyj, podle kterého se ukrajinská armáda potýkala zejména s nedostatkem munice i nálety ruských dronů.

Ukrajinské letectvo v posledních týdnech oznámilo zničení vícero ruských stíhacích bombardérů Suchoj Su-34. Moskva se k tomuto tvrzení nevyjádřila.

Rusko letos v polovině února dobylo město Avdijivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Podle médií se jednalo o největší změnu a zároveň úspěch ruských vojsk na více než tisíc kilometrů dlouhé frontové linii od loňského května, kdy se ruské jednotky zmocnily nedalekého města Bachmut.

Ukrajinští činitelé od té doby mnohokrát naznačili či přímo uvedli, že situace na frontě zůstává napjatá a složitá. Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v souvislosti s tím na začátku února poznamenal, že na východní frontě vymění část brigádních velitelů.

„Jistě, Rusové zničili Avdijivku a zmocnili se území, ale teď už nemohou dál postupovat, přišli o velké množství letadel,“ tvrdí Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v rozhovoru také zopakoval, že jeho země v tuto chvíli nežádá o vyslání vojáků NATO na ukrajinské bojiště. „Vaše děti na Ukrajině nezemřou,“ řekl francouzským médiím. Debata o možnosti působení vojsk NATO na Ukrajině se rozhořela poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron na konci února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit, což si vysloužilo ostrou kritiku Moskvy.

Bez podpory USA bude Kyjev dál nejspíš ztrácet území, míní šéfka rozvědek

Šéfka amerických rozvědek Avril Hainesová v pondělí při výpovědi v Kongresu upozornila, že Ukrajina bude bez pomoci USA nejspíše dál ztrácet území. Pro Kyjev je podle ní „naprosto klíčové“ dokončit schválení návrhu, kterým by Kongres uvolnil na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny dalších asi šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun).

„Bez této pomoci si lze těžko představit, jak by Ukrajina mohla být schopna udržet extrémně těžce vybojované zisky,“ řekla. Nedávný vývoj na frontě podle ní ukázal „erozi ukrajinských vojenských schopností“.

Kongres už návrh s dodatečnými financemi na pomoc Ukrajině schválil minulý měsíc, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej ale odmítá předložit k hlasování kongresmanům, jakkoli by v takovém případě pravděpodobně prošel. Americká podpora Kyjeva tak zůstává zablokovaná více než dva měsíce.

Hainesová ve svém projevu také varovala před rostoucí spoluprací mezi Ruskem, Čínou, Íránem a Severní Koreou. Z těchto zemí podle Západu Rusové dostávají vybavení používané na Ukrajině, jakkoli Peking odmítá dodávky zbraní. Podle nové zprávy amerických rozvědek ovšem od roku 2022 více než trojnásobně vzrostl čínský vývoz výrobků dvojího užití směřující do Ruska.