TÉMA

Carles Puigdemont

Španělští poslanci schválili rozšířenou amnestii pro katalánské separatisty

Španělští poslanci schválili zákon, který by udělil amnestie za trestné činy spáchané při prosazování nezávislosti Katalánska. Prominutí trestu by se mělo týkat třeba i lídra separatistické strany Junts Carlese Puigdemonta, který je od roku 2017 v exilu v Belgii. O zákonu hlasoval španělský parlament už také na konci ledna, navzdory očekáváním tehdy ale neprošel. Nynější pozměněná verze pracuje s rozšířeným seznamem amnestovaných lidí.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 17:53|

Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|

Španělé burcují proti premiérovi. Nelíbí se jim jednání s Katalánci

Ve Španělsku několikátým dnem pokračují demonstrace. Protestující se vyslovují proti snaze úřadujícího levicového premiéra Pedra Sáncheze sestavit vládu s katalánskými separatisty. Výměnou jim nabízí možnou amnestii. Jen v Madridu si protesty během noci na středu vyžádaly skoro čtyři desítky raněných, šest osob pak podle deníku El Mundo úřady zadržely.
8. 11. 2023|

Katalánský exulant Puigdemont hraje o šanci na návrat do Španělska. Je klíčem ke vzniku vlády

Z nepřítele číslo jedna se náhle stal možným vládním spojencem. Carles Puigdemont skoro před šesti lety podepsal jako šéf katalánské vlády prohlášení o katalánské nezávislosti, hrozilo mu až 30 let za mřížemi za vzpouru. Utekl do Bruselu, kam za ním v pondělí přijela španělská ministryně práce, aby pro vládu v Madridu získala podporu jeho sedmi poslanců. Pokud se socialisté s katalánskými separatisty nedohodnou, čekají nejspíš Španělsko další předčasné volby.
5. 9. 2023|

Osud země je v rukou separatistů, píší španělská média o volebním výsledku

Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci se 33,1 procenta hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z úplných předběžných výsledků zveřejněných na webu televize RTVE. Sestavit vládu ale zřejmě bude složité. Lidová strana (PP) vedená Albertem Núňezem Feijóem ani socialisté premiéra Pedra Sáncheze totiž nebudou mít většinu, a to ani v případě koalice s jednou z dalších stran. Důležitá proto bude role malých regionálních stran. Podle deníku El País a dalších španělských médií však bude nutné vyhlásit nové volby.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 12:08|

Katalánský expremiér Puigdemont se zbavil obvinění ze vzpoury, začala platit trestní reforma

Soudce španělského nejvyššího soudu ve čtvrtek zastavil stíhání katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta kvůli obvinění ze vzpoury, zůstává ale obviněn ze zpronevěry a nedodržování soudních rozhodnutí. Informují o tom tamní média. Krok souvisí s reformou trestního zákoníku, která nyní vstoupila v platnost a která trestný čin vzpoury zrušila. Novinka se dotkne i již odsouzených katalánských separatistů, jejichž verdikty nyní bude nutné znovu přezkoumat. Puigdemontův advokát Gonzalo Boye reagoval, že se katalánský politik nemíní za současných podmínek vrátit z Belgie do Španělska, napsala agentura EFE.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:34|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|

Je pár hodin na svobodě a už spřádá plány. Oriol Junqueras sní o samostatném Katalánsku od dětství

Všech devět katalánských separatistů, kterým španělská vláda udělila v úterý milost, je na svobodě. Nejvyšší tribunál je před dvěma roky odsoudil za uspořádání nelegálního referenda o nezávislosti a za neplatné vyhlášení samostatnosti regionu. Nejvyšší trest si vyslechl Oriol Junqueras. Předák katalánské krajní levice si měl za mřížemi odsedět až 13 let.
24. 6. 2021|

Europoslanci zbavili Puigdemonta imunity. Belgie tak bude moct rozhodnout o jeho vydání

Evropský parlament zbavil imunity bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a další dva separatistické politiky autonomního španělského regionu. Výrazná většina europoslanců rozhodla o tom, že úřady zemí, v nichž nyní katalánští politici žijí, budou moci znovu začít posuzovat španělskou žádost o jejich vydání. Madrid chce trio postavit před soud kvůli referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 12:22|

Šéf katalánské policie do vězení nepůjde. Soud jej zprostil obvinění ze vzpoury

Španělský soud zprostil obvinění bývalého šéfa katalánské policie Josepa Lluíse Trapera, který byl obžalovaný ze vzpoury kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Hrozilo mu až deset let vězení. O verdiktu informoval deník La Vanguardia. Podle něj soud neshledal důkazy pro to, že by Trapero podporoval tehdejší separatistickou vládu.
21. 10. 2020|

Komplikace pro případnou extradici Puigdemonta? Soud už odmítl vydat i jiného katalánského politika

Belgický soud v pátek odmítl vydat do Španělska bývalého ministra kultury katalánské regionální vlády Lluíse Puige. Toho španělský nejvyšší soud viní ze zpronevěry veřejných peněz, čehož se měl stejně jako jeho kolegové z bývalé regionální vlády dopustit v souvislosti s konáním neústavního referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2017. O verdiktu soudu informoval deník El Periódico, belgická prokuratura podle něj zvažuje proti tomuto rozhodnutí odvolání.
7. 8. 2020|

Madrid a Barcelona u jednacího stolu. Tři roky po začátku krize řeší politici budoucnost Katalánska

Uprostřed napjaté atmosféry začalo v Madridu první kolo rozhovorů o budoucnosti země. Nejhlubší politickou krizi od smrti diktátora Francisca Franca odstartovalo před třemi lety protiústavní referendum o nezávislosti Katalánska. Několik politiků skončilo ve vězení, při příliš tvrdých zásazích policie utrpěly zranění stovky lidí. Teď se vše vrátilo k jednacímu stolu mezi separatisty a vládou.
27. 2. 2020|

Španělský soud vyšetřuje působení ruských špionů během katalánského referenda

Španělský nejvyšší soud začal vyšetřovat možný vliv Ruska na dění v Katalánsku v době konání protiústavního referenda o nezávislosti v roce 2017. Podle španělského deníku El País se tajné vyšetřování zaměřuje na to, zda se ruská elitní tajná jednotka s označením 29155 pokusila vyvolat v regionu destabilizační procesy. Snahu ruských tajných agentů ovlivnit dění v zemi tento týden oficiálně potvrdilo i Srbsko.
22. 11. 2019|

Nový europarlament poprvé zasedl, ve středu si zvolí předsedu. Velkou šanci má Ital Sassoli

V úterý se poprvé od květnových evropských voleb v novém složení sešel Evropský parlament (EP), který ve středu zvolí svého předsedu. Ten nahradí dosavadního šéfa Antonia Tajaniho. Poslanecký klub socialistů (S&D) v Evropském parlamentu večer navrhl do funkce předsedy italského europoslance Davida-Mariu Sassoliho. Oznámilo to vedení druhé nejsilnější parlamentní skupiny. Levicový kandidát by s přislíbenou podporou nejsilnější lidovecké frakce mohl uspět, pokud se za něj postaví i poslanci některé z dalších skupin.
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 23:54|

Německá prokuratura má nové informace, chce znovu vydat Puigdemonta kvůli vzpouře

Německá prokuratura hodlá znovu požádat tamní soud o vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska kvůli obvinění ze vzpoury, kterému ve své domovské zemi čelí. Soud již dříve jeho vydání kvůli obvinění ze vzpoury odmítl, nyní ale státní zastupitelství obdrželo z Madridu nové důkazy, na jejichž základě se domnívá, že by to možné bylo. Žádost prokuratury, aby byl Puigdemont vzat znovu do vazby, soud ale v úterý zamítl.
22. 5. 2018|

Puigdemont chce pro řešení situace kolem Katalánska mezinárodního mediátora

Bývalý šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont žádá, aby se do sporu o budoucnost a nezávislost Katalánska zapojili mezinárodní zprostředkovatelé. Puigdemont je nyní v Německu, kde na svobodě čeká na rozhodnutí tamní justice, zda ho vydá do Španělska v souvislosti s konáním loňského nepovoleného referenda o nezávislosti Katalánska.
7. 4. 2018|