Katalánský exulant Puigdemont hraje o šanci na návrat do Španělska. Je klíčem ke vzniku vlády

Horizont ČT24: Nová šance Carlese Puidgemonta (zdroj: ČT24)

Z nepřítele číslo jedna se náhle stal možným vládním spojencem. Carles Puigdemont skoro před šesti lety podepsal jako šéf katalánské vlády prohlášení o katalánské nezávislosti, hrozilo mu až 30 let za mřížemi za vzpouru. Utekl do Bruselu, kam za ním v pondělí přijela španělská ministryně práce, aby pro vládu v Madridu získala podporu jeho sedmi poslanců. Pokud se socialisté s katalánskými separatisty nedohodnou, čekají nejspíš Španělsko další předčasné volby.

Republiku, tedy tu katalánskou, je třeba budovat každý den, prohlásil Puigdemont ještě jako katalánský vůdce. V úterý mu jeho první cihlu zbořili – z Evropského parlamentu vynesli jím vystavenou fotografii z nezákonného referenda o katalánské nezávislosti. 

Druhá cihla zatím stále stojí. Politikům v Madridu oznámil z Bruselu své požadavky a oni si je museli vyslechnout. „Žádáme úplné zrušení veškerého trestního stíhání v souvislosti s otázkou nezávislosti. Referendum z 1. října nebude zločinem, stejně jako vyhlášení nezávislosti,“ vyhlásil Puigdemont, katalánský expremiér a europoslanec. 

Současná španělská vláda i konzervativní Lidová strana však na požadavek amnestie reagovaly odmítavě.

Mám podmínky

Člověkem, který klade podmínky španělské vládě, se stal Puigdemont náhodou. Po červencových předčasných volbách nezískala většinu ve španělském parlamentu ani levice, ani pravice. Šance na novou vládu tak závisí primárně na sedmi poslancích Puigdemontovy separatistické strany. Do Bruselu se v pondělí za stíhaným katalánským expremiérem a europoslancem vydala ministryně práce Yolanda Díaz Pérezová, šéfka krajně levicové strany SUMAR, aby vyjednala podporu pro socialisty.

„(Šéf lidovců) pan Feijóo je osamocený jako nikdy dřív. Je zcela izolovaný. Nemá žádnou šanci na sestavení vlády,“ uvedla Pérezová. 

Pro španělské lidovce je spolupráce se separatisty nepředstavitelná. Ale i socialisté rovnou řekli, že některé podmínky jsou nesplnitelné. Dál však volají po dialogu. „Na první pohled je zřejmé, že k sobě máme hodně daleko. V některých otázkách jsme na opačných pólech,“ přiblížil to poslanec Španělské socialistické dělnické strany Patxi López. 

Věří v návrat bez vězení

Puigdemont stále doufá, že se do Katalánska vrátí a vězení, které mu tam hrozí kvůli referendu o nezávislosti, se vyhne. Když v roce 2015 poprvé kandidoval do regionálního parlamentu v Barceloně, skoro nikdo ho neznal. On ale dokázal během necelých dvou let oživit sen tamních separatistů o vlastním státu.

„Na 7,5 milionu evropských občanů vyjádřilo během referenda s historickou účastí svůj názor. Věřím, že si získali právo na to být vyslechnuti,“ vyhlásil v prosinci 2017.

Znalost jazyků mu pomáhá získat si pozornost světa. Stejně jako sociální média, jejich sílu rychle poznal ještě jako novinář. Nyní to vypadá, že by se mohl stát jazýčkem na vahách španělské politiky.