TÉMA

Armáda

Slovensko obdrželo první dvojici stíhaček F-16

Na Slovensku přistály první dvě z celkem čtrnácti objednaných stíhaček F-16 od americké společnosti General Dynamics. Země tak naplňuje největší armádní zakázku ve své historii. Kontrakt vyšel v přepočtu na více než 38 miliard korun. Jde o první nové stíhačky po téměř třiceti letech, upozorňují slovenská média.
před 1 h hodinou|

Armáda cílí na středoškoláky, na cvičení budou střílet i házet granátem

V Žatci na Lounsku a v Hranicích na Moravě na Přerovsku začalo dobrovolné vojenské cvičení pro studenty posledních ročníků středních škol. Celkem jich na čtyřtýdenní výcvik nastoupilo 127. Pilotní projekt má plnoletým žákům představit armádu, její fungování a principy. Za čtyřtýdenní výcvik dostanou zhruba třicet tisíc korun.
14:39Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Izraelská armáda povolává ultraortodoxní židy

Izraelská armáda začala do svých řad povolávat ultraortodoxní židy. Od založení státu před bezmála osmdesáti lety měli z povinné vojenské služby výjimku. Nejvyšší soud v zemi ji ale minulý měsíc zrušil. Rozhodnutí se může týkat až sedmdesáti tisíc mužů. V první fázi jich armáda povolá tři tisíce.
před 16 h hodinami|

Při protestech v Bangladéši zemřelo přes sto lidí. Vláda nasadila armádu

Počet obětí násilností, které provázejí studentské protesty v Bangladéši, během pátku vzrostl na nejméně 105. Za asi tři hodiny se tak známý počet obětí zvýšil o více než čtyřicet osob, tvrdí agentura AFP, která se odvolává na údaje místních nemocnic. Večer místního času někteří demonstranti vtrhli do věznice v centrální části země, odkud osvobodili až stovky vězňů, uvedla dále agentura. Vláda nařídila zákaz vycházení a nasadila armádu.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 20:17|

Obrana nakoupí munici pro vrtulníky za 3,74 miliardy

Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. O zakázce ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem dvanáct vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun bez DPH. Vláda dále ve středu schválila například nový zákon o kybernetické bezpečnosti.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 18:59|

Motivem vojenské přehlídky v Paříži bylo 80. výročí osvobození

Centrem Paříže prošla tradiční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku 14. července. V čele průvodu čtyř tisíc vojáků jel v otevřeném autě prezident Emmanuel Macron. Formát letošních oslav byl menší kvůli přípravám na olympijské hry. Kvůli nim se změnila také trasa, vojáci šli po avenue Foch místo bulváru Champs Elysées, kde se staví sportovní infrastruktura. Součástí průvodu ale byla také olympijská pochodeň.
14. 7. 2024|

Devítiletý vyrábí modely, sedmnáctiletý drony. Ukrajinské armádě pomáhají i děti

V boji proti ruské invazi podporují ukrajinské obránce také dobročinné organizace. V zemi je více než pět tisíc registrovaných dobrovolníků, kteří pomáhají civilistům i vojákům. Do seznamu ale nespadají nezletilí. Právě děti často pořádají sbírky na financování ukrajinské armády. Se dvěma z nich natáčela reportérka ČT Ilona Zasidkovyčová.
12. 7. 2024|

Obrana chystá dohodu na nákup vozů Tatra za třináct miliard

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems. Smlouva, o které bude informovat v polovině července vládu, by umožnila do konce září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů tří typů v celkové ceně do 13,35 miliardy korun. Vozy by ministerstvo pořizovalo podle aktuálních potřeb armády a svých aktuálních finančních možností. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.
11. 7. 2024|

Ukrajinské civilistky mají zájem o vojenské kurzy

Od začátku války narostl na Ukrajině o polovinu zájem o vojenské kurzy pro civilisty. Ženy se v nich mohou přiučit střelbě, taktické medicíně nebo se dozvědět více o tom, jak se útočí na pozice protivníka. Zatímco mladí muži rukují, mladé ženy se zajímají o sebeobranu i základní armádní dovednosti.
5. 7. 2024|

Černochová chce posílit zahraniční mise armády

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navrhuje posílení zahraničních misí české armády. V příštích dvou letech by v nich mělo sloužit přes dva a půl tisíce českých vojáků a vojákyň. Zejména na východním okraji NATO, kam míří kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Ve čtvrtek armáda prostřídala jednotky v Pobaltí.
4. 7. 2024|

Česko už poslalo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř sedm miliard

Česká republika poskytla Ukrajině od vypuknutí otevřené ruské agrese v únoru 2022 do konce letošního května vojenskou pomoc v hodnotě 6,75 miliardy korun. Veškerý materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, a to z bezpečnostních důvodů. Kabinet ale na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odtajnil seznam darované pomoci.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 15:45|

Výrobce dronů pro Ukrajinu nabídl Česku testovací sadu

Společnost UAC, která v Kolíně před několika měsíci spustila výrobu vojenských dronů pro ukrajinské ozbrojené síly, testuje dron k ničení cílů. Bezpilotní naváděcí drony, kterých vyrábí nižší stovky ročně, zatím míří výhradně na Ukrajinu. Do budoucna chce společnost hledat zákazníky i v dalších zemích. České armádě nyní společnost nabídla k bezplatnému testování jednu sadu dronů pro výcvik ukrajinských vojáků, řekla po návštěvě společnosti ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
2. 7. 2024|

Protest ultraortodoxních židů v Izraeli se zvrhl v násilnosti

Tisíce ortodoxních židů (charedim) protestovaly v Jeruzalémě proti povinnosti narukovat do armády, část z nich se střetla s policií. Nejméně jeden policista utrpěl zranění, pět protestujících bylo zadrženo. Policie k rozehnání davu použila vodní děla naplněná zapáchající vodou, napsala agentura AP.
1. 7. 2024|

Na armádní akci Bahna zasahovali kvůli hořícím stromům hasiči

Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se koná tradiční Den pozemního vojska – Bahna. Odpoledne před cvičením chrudimských výsadkářů vzplálo v areálu několik stromů, rychle však zasáhli hasiči. Podle majora Milana Mojžíše vznik požáru nejspíš zapříčinily vrhače dýmu a suchá půda. Jedné z největších tuzemských armádních akcí pro veřejnost se kromě české armády účastní také jednotky z Německa, Rakouska a Slovenska. Nečekaně letošní ročník navštívil prezident Petr Pavel, armádní generál ve výslužbě.
29. 6. 2024Aktualizováno29. 6. 2024, 19:43|

K puči jsem nevyzýval, prohlásil bolivijský prezident

Bolivijský prezident Luis Arce odmítl, že by stál za středečním nezdařeným pokusem o převrat. Pučistický generál jednal ze své vlastní vůle a nikoliv na pokyn hlavy státu, uvedl podle agentury AP Arce. Generál Juan José Zuňiga tvrdil, že ho o pokus o puč požádal právě prezident, prý aby zvýšil svou popularitu.
28. 6. 2024|

Polská armáda láká mladé na letní výcvik

Více než jedenáct tisíc Poláků se během léta zúčastní vojenského výcvikového programu. Na takzvané Prázdniny s armádou se mohou hlásit muži a ženy od 18 do 35 let. Drilem stráví měsíc a dostanou za to v přepočtu skoro 35 tisíc korun. Polská armáda se touto metodou snaží získat si nové brance. Zájem o službu v ozbrojených silách sice letos narostl, stále ale neodpovídá náborovým plánům.
27. 6. 2024|

V Bolívii začal pokus o puč. Vojáci vnikli do prezidentského paláce

V bolivijské metropoli La Paz se shromáždila armáda s tanky. Vojáci vtrhli do prezidentského paláce. Prezident Luis Arce mluví o puči a žádá respekt k demokracii, píše server BBC. Videa ukazují obrněná vozidla a vojáky na náměstí Murillo v centru hlavního města. Jeden z generálů prohlásil, že země potřebuje změny.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 23:45|

Násilí střelnými zbraněmi je v USA oficiálně veřejnou zdravotní krizí

Násilí páchané střelnými zbraněmi je ve Spojených státech nově definováno jako krize ohrožující veřejné zdraví. Rozhodl o tom nejvýše postavený armádní lékař, generál Vivek Murthy. Střelba je například v současnosti v Americe nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladistvých.
26. 6. 2024|

Prezident Keni po krvavých nepokojích odmítl daňovou reformu

Keňský prezident William Ruto nepodepíše spornou daňovou reformu, která v zemi vyvolala násilné protesty. Vláda v úterý nasadila proti demonstrantům armádu poté, co se nepokoje vyhrotily kvůli tomu, že parlament postoupil zákon do třetího čtení. Nepokoje si podle tamních humanitárních organizací vyžádaly nejméně 23 obětí a dalších tři sta zraněných.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 21:02|

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na nejvyšší možné úrovni, řekl Pellegrini

Slovenský prezident Peter Pellegrini dorazil do Česka na svou první zahraniční návštěvu po nástupu do funkce. U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctil památku obětí prosincové střelby. Na Pražském hradě ho následně přijal jeho český protějšek Petr Pavel, Pellegrini na tiskové konferenci po jednání prezidentů ujistil, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na nejvyšší možné úrovni. Sešel se i s dalšími ústavními činiteli. V době, kdy oba prezidenti mluvili o posílení spolupráce, ovšem z Bratislavy zazněla nebývale ostrá kritika premiéra Petra Fialy (ODS) i české policie.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 18:05|

Zemřel generál Zbyněk Čeřovský, disident a signatář Charty 77

Ve věku 92 let zemřel v úterý brigádní generál Zbyněk Čeřovský, disident a signatář Charty 77, oznámil kardinál Dominik Duka, který byl za komunistické totality spoluvězněm Čeřovského v plzeňské věznici Bory. Čeřovský se postavil komunistickému režimu při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Následoval vyhazov z armády, opakované věznění a nakonec nucená emigrace. V roce 1990 se do Československa vrátil. Na penzi pak napsal několik knih, jednu o svých zkušenostech ze sovětské invaze a několik dalších z historie československého vojenského letectva.
26. 6. 2024|

Keňa nasazuje armádu proti demonstrantům

Keňská vláda v úterý večer oznámila nasazení armády proti násilným protivládním protestům, informovala agentura AFP. Při demonstracích proti navrhované reformě financí u hlavního města Nairobi zemřelo deset lidí a nejméně 31 jich bylo zraněno. Protestující vnikli do parlamentu a část budovy zapálili. Policie použila také vodní děla a slzný plyn a uzavřela vládní budovy.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 20:43|

Ultraortodoxní musí do armády, nařídil izraelský soud

Izraelský nejvyšší soud jednomyslně rozhodl, že vláda musí povolat ultraortodoxní židovské studenty do armády. Informoval o tom izraelský server Times of Israel. Verdikt může znamenat potíže pro vládní koalici Benjamina Netanjahua, protože má krajně pravicové ortodoxní koaliční partnery. Úřad generálního prokurátora vyzval armádu, aby začala rozhodnutí soudu naplňovat. Ultraortodoxní židé (charedim) měli v zemi výjimku z branné služby od založení Izraele v roce 1948.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 19:40|

Lidé zasažení tornádem by uvítali lepší komunikaci

Lidé zasažení tornádem na jihu Moravy před třemi lety podle studie nejvíce ocenili práci záchranných složek, uvítali by ale zlepšení komunikace. Jednu z klíčovou rolí sehráli dobrovolníci. Tornádo zasáhlo jih Moravy v červnu 2021.
24. 6. 2024|