TÉMA

Etiopie

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Skupina BRICS chce rozšířením posilovat svůj vliv a konkurovat Západu. Na dalších bodech se ale shodne jen obtížně, míní experti

K lednovému rozšíření skupiny rozvíjejících se zemí BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, bylo přizváno šest států. Argentina členství odmítla ještě v závěru loňského roku a o vstupu Saúdské Arábie ještě podle Reuters nepadlo definitivní rozhodnutí. Nakonec tedy vstoupily čtyři státy Afriky a Blízkého východu: Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Nyní devítičlenné uskupení je největším konkurentem skupiny G7 a politickou protiváhou Západu. Rozšíření ukazuje rostoucí význam států globálního Jihu, podle odborníků však státy rozdělují odlišné zájmy.
24. 1. 2024|

Etiopie chce jako první stát světa uznat Somaliland výměnou za přístup k moři. Somálsko zuří a vyzývá k zásahu

Somálská vláda odsoudila rozhodnutí Etiopie uznat republiku Somaliland výměnou za přístup k moři a pronájem vojenské základny na pobřeží. Mogadišu to považuje za „porušení“ své suverenity. Informovala o tom německá rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW). Somaliland vyhlásil nezávislost na Somálsku v květnu 1991. Přestože nezískal mezinárodní uznání, na rozdíl od zbytku Somálska, kterým otřásají útoky islamistů, zůstává poměrně poklidným regionem.
3. 1. 2024|

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Fiala jednal v Pobřeží slonoviny. Investiční příležitosti vidí v dodávkách techniky

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pátek jednal s premiérem Pobřeží slonoviny Robertem Beugrém Mambém a viceprezidentem Tiémokem Koném, zahájil přitom v Abidžanu obchodní fórum. Český premiér vidí příležitosti v Pobřeží slonoviny například v dodávkách vyspělé zdravotnické techniky nebo zemědělských technologií. S Mambém podle svých slov hovořil také o dodávkách dopravních prvků, konkrétně autobusů.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 19:07|

Etiopská armáda využívá česká letadla. Přesvědčil se o tom i český premiér Fiala

Etiopská armáda má přes deset letounů L-39 Albatros. Země ukázala premiérovi Petru Fialovi (ODS) svou největší leteckou základnu v Bishoftu. Stroje sloužící k výcviku nyní procházejí modernizací, na níž se Češi podílejí. Informoval o tom z Etiopie zpravodaj ČT Jakub Nettl.
6. 11. 2023|

Den, kdy rock změnil svět, se zopakuje jako muzikál. Zvedněte zadek, chce připomenout divákům

Třináctého července 1985 sledovalo jeden a půl miliardy lidí rockový dvojkoncert, který sice tak úplně nezměnil svět, jak se o něm říká, ale v historii charitativních akcí neměl obdoby. Hlavní organizátor, irský muzikant Bob Geldof, dostal kvůli pomoci hladomorem postižené Etiopii na stadiony v Londýně a ve Filadelfii hvězdy jako Queen, Paula McCartneyho nebo tehdy už rozpadlé Led Zeppelin. Příští rok projekt Live Aid zopakuje londýnské divadlo Old Vic – nikoliv jako megalomanskou produkci, ale jako muzikál o jejím zákulisí.
3. 10. 2023|

Etiopie naplnila spornou přehradu, která ohrožuje zásoby vody v okolí. Egypt se bouří

Etiopie dokončila plnění přehrady na Modrém Nilu, která je součástí budované obří hydroelektrárny. Oznámil to etiopský premiér Abiy Ahmed. Proti spornému projektu, který Etiopie považuje za klíčový pro svůj hospodářský rozvoj, se dlouhodobě staví Egypt a Súdán níže po proudu. Označují jej za významnou hrozbu pro své zásobování vodou.
11. 9. 2023|

Po nepokojích v Tel Avivu chce Izrael vyhostit až tisícovku eritrejských uprchlíků

Izraelský premiér Benjanim Netanjahu v neděli prohlásil, že jeho země zvažuje deportaci tisíce Eritrejců, kteří se zúčastnili sobotních nepokojů v Tel Avivu. Při střetech se zranilo asi 140 osob včetně desítek izraelských policistů. Informovala o tom agentura AFP.
3. 9. 2023|

Pozvánku do ekonomického bloku BRICS dostane šest zemí

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 22:18|

Saúdskoarabští pohraničníci zabili na hranici s Jemenem stovky Etiopanů, uvedla lidskoprávní organizace

Saúdskoarabští pohraničníci zabili od loňského března do letošního června stovky etiopských migrantů, kteří se pokoušeli do země dostat přes saúdskoarabsko-jemenskou hranici. Uvedla to v pondělí organizace Human Rights Watch (HRW) ve zprávě, v níž se opírá o vlastní analýzy. HRW má navíc informace, že zabíjení dále pokračuje.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:32|

Hlad ve světě se nedaří vymýtit. Ztěžují to konflikty, dopady pandemie i extrémní teploty

Naděje na ukončení hladu do konce tohoto desetiletí, jak si v roce 2015 předsevzala OSN, se snižují. Loni čelilo chronickému hladu zhruba 735 milionů lidí, což je víc než před pandemií covidu-19. Loni se přitom zmírnil několikaletý stoupající trend poté, co se mnoho zemí ekonomicky zotavilo z pandemie. Ruská agrese proti Ukrajině a její tlak na ceny potravin a energií situaci ztížila.
13. 7. 2023|

Kontrola uloupeného. Italové revidují své muzejní sbírky, některé artefakty v nich odcizili fašisté

Ve všech 498 státních muzeích v Itálii probíhá zevrubná inventura sbírek. Cílem není jen podrobně zmapovat rozsáhlé sklady a stav exponátů, úřady se také snaží zjistit jejich původ. Za koloniální a fašistické éry země uloupila velké množství vzácných památek v cizině.
13. 5. 2023|

Dva Češi opustili násilím zmítaný Súdán. Občany evakuují i další evropské země a USA

Na palubě německého evakuačního letadla opustili súdánský Chartúm dva čeští občané, kteří ve městě pobývali. Jeden se podle ministerstva zahraničí rozhodl v metropoli země zmítané násilím zůstat. Další dva Češi, kteří pobývají na jihu Súdánu, by měli zemi brzy opustit spolu se svými tureckými kolegy. V neděli ze země evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami Spojené státy, Velká Británie, Francie i Německo. Súdánem zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF).
23. 4. 2023Aktualizováno23. 4. 2023, 20:18|
Doporučujeme

V Keni se našly tři miliony let staré kamenné nástroje, které patrně nepoužívali lidé

Archeologové v Keni vykopali kamenné nástroje, jejichž stáří se odhaduje na 2,9 milionu let, což je řadí mezi dosud nejstarší podobné nálezy. Objev zároveň dokládá, že nástroje využívaly i jiné větve raných lidí, tedy nejen předkové moderního člověka (Homo sapiens).
13. 2. 2023|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

Etiopská vláda se dohodla s tigrajskými povstalci na zastavení bojů

Znepřátelené strany bojující v Etiopii se dohodly na zastavení bojů. Na tiskové konferenci v jihoafrické Pretorii, kde se od minulého týdne konaly mírové rozhovory mezi zástupci etiopské vlády a tigrajskými povstalci, to ve středu uvedl speciální vyslanec Africké unie (AU). Podle agentury Reuters se jedná o zásadní diplomatický průlom ve dva roky trvajícím konfliktu, při kterém zahynuly tisíce lidí a miliony musely opustit své domovy.
2. 11. 2022|

Přijmout Moskvu natruc Západu. Lavrov se v Africe snaží posílit ochablá spojenectví

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestuje po Africe, kde se snaží nalézt pozůstatky dávných přátelství. Děje se tak v nelehké době, kdy na kontinent dopadá celosvětová potravinová krize vyvolaná invazí Moskvy na Ukrajinu. A jak poznamenává list The Financial Times, několik vztahů tam skutečně navázal.
26. 7. 2022|

Při mezietnickém násilí v Etiopii zemřelo více než 200 lidí, podle svědků jsou za masakrem povstalci

Více než 200 lidí zemřelo při útoku na etnické Amhary v etiopském státě Oromia. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž mají incident na svědomí místní povstalci. Ti to ale popřeli. Útok se ve východoafrické zemi řadí k nejkrvavějším v poslední době.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:49|

Obilnice Evropy se kvůli válce uzavírá, největší rána to bude pro Afriku

Letošní úroda na Ukrajině bude kvůli bojům asi o třetinu menší. Sklizeň z okupovaných oblastí navíc kradou ruské jednotky. Okupovaná Chersonská oblast chce vyvážet podle tamních úřadů obilí do Ruska. Export přes Černé moře navíc dál blokuje ruská flotila. Ukrajina podle odhadů tamní vlády produkuje potraviny pro 400 milionů lidí po celém světě a dopady války už teď pociťují rozvojové země.
31. 5. 2022|

Izrael se snažil o zdrženlivost, Lavrov ale křehkou neutralitu ničí, říká zpravodaj ČT

K navýšení vojenské pomoci Ukrajině se podle listu Haaretz kloní stále více izraelských politiků. Jeruzalém zatím poskytl Kyjevu ochranné helmy a humanitární pomoc. Snaží se o neutrální pozici, podle deníku je ale stále méně udržitelná. To potvrzuje i zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.
4. 5. 2022|

V Číně vytvořili geneticky upravenou pšenici, která odolává plísním

Vědecký tým čínských genetiků dokázal změnit geny pšenice tak, že teď odolává jedné z nejnebezpečnějších chorob – plísňové nemoci padlí. Autoři studie věří, že se jim podaří úspěch přenést i na další zemědělské plodiny.
21. 2. 2022|

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě na Modrém Nilu

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě, kterou staví na Modrém Nilu. V neděli ráno se roztočila jedna ze třinácti turbín. Vodní dílo za 4,2 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) je předmětem sporů mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem. Přehrada má být po dokončení největší africkou vodní elektrárnou s výkonem 6500 megawattů.
20. 2. 2022|
Doporučujeme

Řeky po celém světě jsou plné léků a kofeinu. Vědci se bojí dopadů na přírodu i mutací mikrobů

Nová zpráva vědců z University of York varuje, že znečištění světových řek léky a farmaceutickými výrobky představuje „hrozbu pro životní prostředí i globální zdraví“. Ve své studii totiž ve vodních tocích našli vysoké koncentrace paracetamolu, nikotinu, kofeinu, ale i léky proti epilepsii a cukrovce.
15. 2. 2022|