TÉMA

Andrej Babiš

EET fungovala jen několik let. Kvůli koronaviru byla pozastavena, pak zrušena

Zavedení EET patřilo mezi stěžejní projekty kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (tehdy ČSSD). Zákon prosadil tehdejší ministr financí a pozdější premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli pandemii koronaviru byla EET pozastavena. Současná vláda ji přijetím novely zákona zrušila, zcela evidence skončila počátkem roku 2023.
15. 7. 2024|

Zrušením EET ztratil stát významný nástroj, míní NKÚ. Bylo to drahé, tvrdí ministerstvo

Zrušením elektronické evidence tržeb (EET) v lednu 2023 ztratily úřady jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků. V případě daně z přidané hodnoty šlo hlavně o odhalování subjektů, které se nezaregistrovaly jako plátci, přestože překročily zákonný limit pro povinnou registraci. Nejvyšší kontrolní úřad to uvedl ke kontrole zaměřené na peníze, které stát vynaložil na opatření proti daňovým únikům. Podle ministerstva financí (MF) šlo o neúměrně drahý nástroj, který stál daňové poplatníky přes dvě miliardy korun a náklady na něj by se postupem let dále zvyšovaly. Finanční přínos EET je navíc podle resortu sporný.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 10:08|

Politické násilí nemá v demokracii místo, zní nejen z USA

Sobotní střelba na mítinku republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa vyvolala mezi politiky zděšení a striktní odsouzení. Napříč názorovým spektrem se shodují, že politické násilí nesmí mít ve společnosti místo. Taky řada světových státníků střelbu na Trumpa odsoudila.
14. 7. 2024Aktualizováno14. 7. 2024, 18:13|

Europoslanci ANO kvůli Fialovým slovům o „službě Rusku“ vynechali schůzku

Jednání europoslanců s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pražské Kramářově vile se v pátek nezúčastnili zástupci opozičního ANO kvůli slovům premiéra, že jejich unijní frakce slouží zájmům Ruska. Předseda vlády na síti X napsal, že europoslancům ANO patrně účast zakázal šéf hnutí Andrej Babiš.
12. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 15:23|

Sněmovna přerušila debatu o růstu televizního a rozhlasového poplatku

Úvodní sněmovní debatu o sporném růstu poplatku za televizi a rozhlas poslanci v první jednací den nedokončili. Čtvrteční diskuse trvala zatím patnáct hodin a provázela ji zejména opoziční kritika vládní předlohy. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil poplatky mimo jiné za plošnou nepřímou daň, koalice podle něho chce dvojici veřejnoprávních médií korumpovat. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura navrhované zvýšení poplatků a rozšíření okruhu poplatníků považuje za skandální a nemravné. Vládní návrh na zvýšení poplatku s rozšířením okruhu poplatníků je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) únosný a vyvážený, není podle něho revoluční. Projednávání vládní novely bude pokračovat v pátek po ukončení jiné, řádné schůze.
11. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 00:12|

Státní zástupce obžaloval Peterkovou ze šíření poplašné zprávy kvůli výroku o mobilizaci

Státní zástupce poslal k soudu bývalou novinářku Janu Peterkovou. Viní ji ze šíření poplašné zprávy kvůli výroku, že po nástupu Petra Pavla na Hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. ČT to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Peterkové hrozí až pětileté vězení, protože za stejný trestný čin už byla pravomocně odsouzena. Žena vinu odmítá. Jde tak už o druhou obžalobu, které čelí. V prvním případě byla potrestaná za výroky z doby koronavirové pandemie.
11. 7. 2024|

Sněmovna podpořila novelu zjednodušující rozvody

Sněmovna v úterý naplnila členy vyšetřovací komisi ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také podpořila vládní novelu, která má přispět k lepší ochraně obětí domácího násilí. Podpory se dočkala i novela, která zjednoduší rozvody a upraví péči o děti po rozvodu. Poslanci však večer nedokončili úvodní kolo debaty k návrhu zákona o podpoře bydlení. Projednávání po dohodě klubů a na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy přerušili do středy.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 22:58|

Vobořil odejde z pozice protidrogového koordinátora na konci srpna

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) se rozhodl odstoupit. Na pozici by měl skončit na konci srpna. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Dál by měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína, ale i po svém komentáři k nálezu kokainu ve sněmovně. Na jeho odchod tlačili třeba vládní lidovci či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.
9. 7. 2024|

Patrioty pro Evropu povede Bardella, Dostálová je místopředsedkyní

K nově vznikající europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu, jejímž zakládajícím členem je i české ANO, se připojí francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN) a italská Liga Mattea Salviniho. Frakci bude šéfovat dosavadní předseda RN Jordan Bardella. ANO a Fidesz budou mít místopředsedy – exministryni Kláru Dostálovou a europoslankyni Kingu Gálovou. Ve frakci je 84 poslanců z dvanácti zemí, bude tak třetí nejsilnější v Evropském parlamentu, po lidovcích a socialistech. Nově by se do frakce měla přidat dvojice českých europoslanců za Motoristy a Přísahu. Vznik frakce vedl ke slovnímu střetu mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.
8. 7. 2024Aktualizováno8. 7. 2024, 17:25|

Kauza reklamy na Čapím hnízdě končí, Stříž do ní nezasáhne

Případ reklamy na Čapím hnízdě zůstane definitivně odložený. Šéf žalobců Igor Stříž do něj nezasáhne, řekl ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Stříž mohl nařídit takzvanou kontrolu skončené věci, podle mluvčího k tomu ale neshledal důvod. Policie v kauze prověřovala platby od firem z Agrofertu na reklamu za více než 270 milionů korun. Případ dvakrát odložila, trestný čin nezjistila.
8. 7. 2024|

Pavel varuje před deepfake

Prezident Petr Pavel v týdnu varoval před podvodníky, kteří na internetu zneužívají jména a podoby známých osobností k tomu, aby z lidí vylákali peníze. Používají k tomu například i umělou inteligenci. Podle policie takových případů v poslední době přibývá. Doporučuje, aby lidé věřili jenom osvědčeným společnostem. Vodítkem pro odhalení podvodu může být to, že pochybné firmy nabízejí velmi vysoké výdělky během krátké doby a bez práce.
6. 7. 2024|

Policie odložila podnět ohledně možné křivé výpovědi v kauze Čapí hnízdo

Policisté nebudou finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a bývalého manažera Čapího hnízda Františka Šlingra stíhat kvůli podezření na křivou výpověď. Na konci června odložili podnět od soudce Jana Šotta. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda s tím, že odložení ještě přezkoumá dozorující žalobkyně.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 10:59|

Ústavní soud zamítl stížnost Imex Group kvůli Babišovým výrokům

Ostravská firma Imex Group neuspěla s ústavní stížností poté, co se u soudů neúspěšně domáhala odškodnění za negativní výroky bývalého ministra financí a pozdějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Pronesl je v pořadu České televize Otázky Václava Moravce po explozi muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Sklady měla firma v pronájmu. Ústavní soud stížnost zamítl. Podle soudce zpravodaje Jana Wintra měl Babišův projev patřičný pravdivostní základ a osoba působící ve veřejném prostoru a ve věcech veřejného zájmu musí snést vyšší míru kritiky. Advokát firmy Radek Ondruš po vyhlášení řekl, že se ještě obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 14:14|

Nová evropská aliance je pro domácí voliče, soudí politologové

Založením nové frakce v Evropském parlamentu nazvané Patrioti pro Evropu se chtějí její členové zaměřit hlavně na své domácí voliče a méně na vlastní evropskou politiku, uvedli politologové v Devadesátce ČT24. Vznik nového seskupení oznámili v neděli maďarský premiér Viktor Orbán, český expremiér Andrej Babiš (ANO) a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Členství v nové frakci zvažují také italské, portugalské, francouzské či polské strany.
2. 7. 2024|

AfD je otevřená evropské spolupráci s ANO, Fideszem a FPÖ

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci, oznámil šéf FPÖ Herbert Kickl. Ke spolupráci vyzývají i další evropské strany, cílem je založit v Evropském parlamentu novou frakci. Otevřená spolupráci s novým uskupením je i strana Alternativa pro Německo (AfD).
30. 6. 2024Aktualizováno30. 6. 2024, 17:12|

Systém dávek potřebuje reformu, řekl Pavel ČT

Když už komunikace mezi vládou a opozicí probíhá, zjišťujeme, že pohledy nejsou zas tak odlišné, řekl v Otázkách Václava Moravce prezident Petr Pavel. Jako příklad uvedl ruskou invazi na Ukrajinu, o které hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem ANO Andrejem Babišem. „Zjišťujeme, že tak daleko od sebe nejsme, jen je třeba si to lépe vysvětlit,“ podotkl. Prezident v diskusním pořadu také upozornil, že dávkový systém v Česku vyžaduje hlubokou revizi. Je podle něj demotivující a nedostatečně adresný.
30. 6. 2024Aktualizováno30. 6. 2024, 13:41|

Jourová končí v ANO

Končící místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se rozhodla ukončit členství v hnutí ANO. Neslučuje se s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře, oznámil na sociální síti X předseda hnutí a bývalý premiér Andrej Babiš. O rozhodnutí na stejné platformě informovala i Jourová.
28. 6. 2024|

Poslanci se přeli o zálohování PET lahví

Poslanci na čtvrtečním jednání projednávali kandidáty na státní vyznamenání, na ocenění navrhli spisovatele Milana Kunderu či arcibiskupa Jana Graubnera. Čtvrteční dopolední sněmovní interpelace vyplnil zejména spor ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) s poslanci opozičního ANO o plánované zavedení zálohování PET lahví a plechovek. Odpoledne se poslanci věnovali ústním dotazům na členy vlády.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 17:20|

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na nejvyšší možné úrovni, řekl Pellegrini

Slovenský prezident Peter Pellegrini dorazil do Česka na svou první zahraniční návštěvu po nástupu do funkce. U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctil památku obětí prosincové střelby. Na Pražském hradě ho následně přijal jeho český protějšek Petr Pavel, Pellegrini na tiskové konferenci po jednání prezidentů ujistil, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na nejvyšší možné úrovni. Sešel se i s dalšími ústavními činiteli. V době, kdy oba prezidenti mluvili o posílení spolupráce, ovšem z Bratislavy zazněla nebývale ostrá kritika premiéra Petra Fialy (ODS) i české policie.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 18:05|

Premiér a ANO se shodli na základech bezpečnostní politiky, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel se s premiérem Petrem Fialou (ODS) i šéfem ANO a expremiérem Andrejem Babišem a s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem shodl na tom, že největší současnou hrozbou pro Česko a Evropu je Rusko se svou agresivní politikou. Řekl to na brífinku po schůzce, jejímž tématem byla zahraniční a bezpečnostní politika. Zástupci opozičního hnutí ani vlády nezpochybňují dlouhodobou prozápadní orientaci Česka, ukotvení země v EU a NATO i potřebu být v těchto institucích aktivní.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 22:53|

Francouzští žalobci dostali z Česka důkazy ke kauze nákupu Babišovy vily

Francouzské úřady obdržely z Česka dokumenty, o které požádaly kvůli vyšetřování nákupu luxusní vily předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. ČT to potvrdil mluvčí Národní finanční prokuratury Antoine Jocteur-Monrozier. Důkazy teď podle něj analyzují elitní francouzští policisté, kteří zkoumají podezření na praní špinavých peněz a daňové úniky. Vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie koupil Babiš přes řetězec offshorových společností. Pochybení odmítá.
21. 6. 2024|

ANO vystoupí z liberální frakce europarlamentu

ANO vystoupí z liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) i z evropské strany ALDE, oznámil předseda hnutí Andrej Babiš. V dosavadní frakci by podle něj ANO nemohlo plnit svůj program. O postoji hnutí rozhodlo ve čtvrtek předsednictvo. Podle šéfky frakce Valérie Hayerové je odchod ANO z Renew Europe „dlouho očekávaným rozvodem“.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 15:30|

Budeme diskutovat o obnovení mezivládních konzultací, řekl Lipavský na Slovensku

Vzájemné vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou nadstandardní a je třeba o ně dbát, vůle k tomu je na obou stranách, prohlásil v úterý český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle Lipavského česká vláda „v nějaký moment“ povede diskusi ohledně možného obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem, které pozastavila letos v březnu kvůli rozdílným názorům obou zemí na klíčová témata zahraniční politiky. Ty se projevují hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Lipavský jednal se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (Smer), sešel se i s novým slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 20:24|

Výbuch v Libavé vyšetřuje vojenská policie, výcvik pokračuje

Ve vojenském prostoru Libavá, kde v pondělí při výbuchu munice zemřel jeden voják a osm lidí bylo zraněno, pokračuje výcvik. Informovala o tom mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Prostor kolem trhací jámy Čermná je uzavřený a událost na místě vyšetřuje vojenská policie.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 12:20|