Berlín nařídil Rusku uzavřít čtyři z pěti generálních konzulátů v Německu

Berlín vyzval Rusko, aby uzavřelo čtyři ze svých pěti generálních konzulátů v Německu. Informovalo o tom ve středu německé ministerstvo zahraničí. Reaguje tak na krok Moskvy, která omezila počet pracovníků německé ambasády a dalších německých úřadů a institucí v Rusku. Ruská diplomacie následně ve své reakci německé rozhodnutí o uzavření konzulátů označila za nepřátelský krok a provokaci.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Christofer Burger novinářům v Berlíně řekl, že opatření má vytvořit „rovnost personálu a struktur“ mezi oběma zeměmi. Od konce roku tak Rusko bude smět v Německu mít jen velvyslanectví v Berlíně a jeden generální konzulát.

Ruská vláda učinila „krok k eskalaci“, když s platností od června omezila celkový počet německých státních zaměstnanců v Rusku na 350. „A toto neoprávněné rozhodnutí nutí spolkovou vládu k velmi výraznému omezení ve všech oblastech jejich přítomnosti v Rusku,“ upozornil mluvčí.

Německo se tak rozhodlo uzavřít své generální konzuláty v Kaliningradu, Jekatěrinburgu a Novosibirsku a na minimum snížit přítomnost na německých školách či Goetheho institutech. Zůstávají německá ambasáda v Moskvě a generální konzulát v Petrohradě.

„Pro ruskou přítomnost v Německu je naše rozhodnutí reciproční, aby zajistilo vyváženost oboustranných přítomností jak personálně, tak i strukturálně,“ cituje mluvčího ministerstva zahraničí agentura DPA. „Toto bylo sděleno ruskému ministerstvu zahraničí a Rusko jsme vyzvali, aby urychleně začalo s uzavíráním čtyř generálních konzulátů ve Spolkové republice Německo a dokončilo ho nejpozději k 31. prosinci 2023,“ dodal mluvčí.

Na „provokativní“ německé rozhodnutí budeme reagovat, oznámilo ve středu podle agentury Reuters ruské ministerstvo zahraničí.