„Zvítězíme, jsi hrdina.“ Dcera v dopise podpořila otce, kterého v Rusku odsoudili kvůli dětskému obrázku

Horizont ČT24: Rus dostal dva roky vězení za obrázek své dcery (zdroj: ČT24)

Rus Alexej Moskaljov, kterému soud vyměřil dvouletý trest vězení v souvislosti s protiválečným obrázkem namalovaným jeho dcerou Mášou, od ní z dětského domova dostal dopis pro povzbuzení. Dívka mu v emotivním dopise vzkázala, že je skvělý otec, na kterého je hrdá, a vyzvala ho, aby se nevzdával. Úřady dříve Moskaljova obvinily, že dceru špatně vychovává, nařídily mu domácí vězení a třináctiletou Mášu umístily do sociálního centra. Muž krátce před úterním vynesením rozsudku z domácího vězení utekl.

Dopis zveřejnil mužův advokát, který uvedl, že s ním jeho klient navázal kontakt. Znění dopisu přineslo několik médií včetně portálu Meduza. „Věřím, že se všechno spraví a my dva budeme spolu. Doufám v to nejlepší a mám tě hrozně ráda,“ napsala Máša. Že má tatínka ráda, pak zopakovala na mnoha dalších místech dopisu.

„Prosím tě, hlavně se nevzdávej. (…) Ničím jsi se neprovinil, vždycky stojím při tobě, a všechno co děláš, je správné. Měj na paměti, že zvítězíme. (…) Love you, jsi hrdina, můj hrdina,“ vzkázala také otci Máša.

Moskaljov při úterním ohlášením rozsudku nebyl v soudní síni přítomen. Mluvčí soudu k tomu uvedla, že předchozí noc uprchl z domácího vězení. V pondělí u soudu Moskaljov v závěrečné řeči sdělil, že má k ruské agresi na Ukrajině negativní postoj. „Kdybyste se teď zeptali, co si lidé myslí o speciální operaci na Ukrajině, tak si myslím, že dokonce v síni jsou lidé, víc než 90 procent, kteří řeknou, že jsou proti. A já s nimi souhlasím,“ řekl.

Obrázek s ukrajinskou vlajkou

Máša namalovala loni na jaře během výtvarné výchovy obrázek, na němž je ukrajinská vlajka s nápisem „Sláva Ukrajině“ a ruská vlajka, na níž stojí „Ne válce, Putinovi“. Na obrázku je i žena, která drží za ruku holčičku a dlaní se snaží zastavit rakety letící ze směru Ruska.

Poté, co vedení školy uvědomilo policii, byl Moskaljov obviněn z diskreditace ruské armády kvůli příspěvku na sociálních sítích. Když mu úřady nařídily domácí vězení, skončila Máša v dětském domově. Moskaljov je otec samoživitel.

Zastupitelka města Jefremova Olga Podolská, která bojuje za návrat Máši ze sociálního centra, dala minulý týden v rozhovoru s portálem Meduza najevo obavy z toho, že o aktuální situaci Máši se v médiích neobjevují žádné zprávy.

Centrum, kde se dívka nachází, je uzavřeno a střeží ho policie. Máša se naposledy objevila na veřejnosti 1. března, když na videozáznamu šířeném na sociálních sítích popisovala policejní razii v bytě a zatčení svého otce. Dívku v sociálním zařízení sice podle Podolské oficiálně nijak neomezují v tom, aby otce kontaktovala, Máša ale nemá telefon ani jinou možnost otci zavolat.