TÉMA

Alexej Moskaljov

Bělorusko předalo Rusku muže odsouzeného kvůli protiválečnému obrázku dcery

Bělorusko předalo ruským úřadům ruského občana, kterému soud v jeho vlasti uložil dva roky vězení poté, co jeho dcera namalovala obrázek kritický vůči invazi na Ukrajinu. Informoval o tom web OVD-Info, který se zaměřuje na ochranu lidských práv. Alexeji Moskaljovovi úřady dceru odebraly a soud v Moskvě jedná o zbavení rodičovských práv.
12. 4. 2023|

Ruský soud jedná o odebrání rodičovských práv otci dívky, která namalovala protiválečný obrázek

Příběh Alexeje Moskaljova a jeho dcery už několik týdnů sleduje celý svět. Dětská autorka protiválečného obrázku, který přitáhl k rodině pozornost úřadů, skončila u matky. Její otec zřejmě zůstává v Bělorusku, kam unikl z domácího vězení krátce před vynesením rozsudku za diskreditaci ruské armády. Jeho právníci teď bojují o to, aby nepřišel o rodičovská práva.
6. 4. 2023|

Ruský otec odsouzený v souvislosti s obrázkem dcery byl zadržen v Minsku

Ruský otec, kterého soud tento týden poslal na dva roky do vězení v souvislosti s protiválečnou kresbou jeho dcery, byl zadržen v Minsku. Agentuře Reuters to potvrdil advokát a obránce lidských práv Dmitrij Zachvatov, který byl s odsouzeným Alexejem Moskaljovem po jeho útěku v kontaktu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 09:45|

„Zvítězíme, jsi hrdina.“ Dcera v dopise podpořila otce, kterého v Rusku odsoudili kvůli dětskému obrázku

Rus Alexej Moskaljov, kterému soud vyměřil dvouletý trest vězení v souvislosti s protiválečným obrázkem namalovaným jeho dcerou Mášou, od ní z dětského domova dostal dopis pro povzbuzení. Dívka mu v emotivním dopise vzkázala, že je skvělý otec, na kterého je hrdá, a vyzvala ho, aby se nevzdával. Úřady dříve Moskaljova obvinily, že dceru špatně vychovává, nařídily mu domácí vězení a třináctiletou Mášu umístily do sociálního centra. Muž krátce před úterním vynesením rozsudku z domácího vězení utekl.
29. 3. 2023|

Rus dostal dva roky vězení za „diskreditaci“ armády. Případ odstartoval dceřin protiválečný obrázek

Ruský soud uložil dvouletý trest vězení Alexejovi Moskaljovovi, případ údajné diskreditace ruské armády je spojován i s tím, že jeho dcera ve škole namalovala obrázek s protiválečnou tematikou. Moskaljov krátce před vynesením rozsudku utekl z domácího vězení, a v soudní síni tak nebyl přítomen. Informovali o tom z místa novináři portálu Mediazona. Moskaljov je otec samoživitel a jeho třináctiletou dceru Mašu úřady umístily do dětského domova.
28. 3. 2023|