TÉMA

Obrázek

Umělé inteligence mají obří uhlíkovou stopu. Vytvoření jednoho obrázku spotřebuje stejně elektřiny jako dobití mobilu

Snižování emisí je jedním z trendů současnosti. Lidé šetří energiemi při vytápění, recyklují sklo i plasty, místo auta volí veřejnou dopravu nebo kolo. Ale mezitím vznikají nové zdroje emisí oxidu uhličitého, které se podceňují, anebo se o nich dokonce ani vůbec neví. Například umělé inteligence.
5. 12. 2023|

Je tu teprve rok, ale už změnila svět. Umělá inteligence ChatGPT slaví narozeniny

Před rokem oznámila do té doby téměř neznámá společnost OpenAI, že spouští umělou inteligenci jménem ChatGPT. Ta vyvolala spoustu nadějí, že stroje mohou plnit dříve netušené úkoly, ale také přispěla k obavám z příliš rychlých změn ve společnosti.
30. 11. 2023|

Obrázek za dar pro Ukrajinu. Malířka Benešová vybrala díky své „ptačí armádě“ první milion

Už stovky ptáčků nakreslila malířka Lenka Benešová pro dárce, kteří pomáhají těžce zkoušeným Ukrajincům. Projekt Ptáčci pro Ukrajinu založila hned po plnohodnotné ruské invazi v únoru 2022. Obrázky posílá do všech koutů Česka, mladým lidem i důchodcům, kteří se rozhodli být solidární. Benešová, která byla hostem pořadu Události, komentáře, je nazývá „ptačí armádou“ a těší se z pokoření hranice prvního milionu korun.
23. 5. 2023|

„Zvítězíme, jsi hrdina.“ Dcera v dopise podpořila otce, kterého v Rusku odsoudili kvůli dětskému obrázku

Rus Alexej Moskaljov, kterému soud vyměřil dvouletý trest vězení v souvislosti s protiválečným obrázkem namalovaným jeho dcerou Mášou, od ní z dětského domova dostal dopis pro povzbuzení. Dívka mu v emotivním dopise vzkázala, že je skvělý otec, na kterého je hrdá, a vyzvala ho, aby se nevzdával. Úřady dříve Moskaljova obvinily, že dceru špatně vychovává, nařídily mu domácí vězení a třináctiletou Mášu umístily do sociálního centra. Muž krátce před úterním vynesením rozsudku z domácího vězení utekl.
29. 3. 2023|

Uměleckou soutěž poprvé vyhrála umělá inteligence

Umělé inteligence už člověka překonaly v šachu, go, videohrách a mnoha dalších činnostech založených na rychlých výpočtech nebo masivní analýze velkého množství dat. Na konci srpna ale poprvé oficiálně porazily člověka na poli umění.
1. 9. 2022|

Fyzik chtěl upozornit na hoaxy na sítích, místo hvězdy sdílel klobásu

Francouzský vědec Étienne Klein se musel omluvit za falešnou fotografii hvězdy Proxima Centauri. Na Twitter totiž na konci července umístil místo snímku nejbližší hvězdy od Slunce obrázek plátku španělské klobásy chorizo, čímž chtěl upozornit na bezhlavé sdílení neověřených informací na sociálních sítích. Fotku ale sdílely tisíce lidí.
5. 8. 2022|