Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.

Stávka má skončit v noci na sobotu. Podle letištního sdružení ADV se dotkne téměř tří set tisíc cestujících a povede k výpadku nejméně 2340 spojů. Sdružení stávku označilo za „bezprecedentní eskalaci“.

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Stuttgartu a v Hamburku už oznámila, že na pátek ruší veškeré pravidelné letecké spoje.

Čtyřiadvacetihodinová stávka se časově kryje se začátkem bezpečnostní konference v Mnichově, kde se očekává více než čtyřicet hlav států a zhruba šedesát ministrů. Například rumunský ministr zahraničí musí cestovat nejprve do Rakouska a odtud čtyři hodiny pozemní dopravou do Mnichova, uvedla s odkazem na zástupce rumunské ambasády agentura Reuters.

Stávka přichází poté, co byl letecký provoz v Německu ve středu výrazně narušen, když zkolabovaly počítačové systémy největší německé letecké společnosti Lufthansa. Ve čtvrtek se pak hackeři pokusili velkým množstvím cílených požadavků narušit weby sedmi menších německých letišť.

Stávka na německých letištích je další ze série protestů, které zasáhly největší evropské ekonomiky, včetně Francie, Británie a Španělska. Vysoké ceny energií a potravin totiž mnoha lidem citelně zvyšují životní náklady. Domácnosti měly potíže už za pandemie covidu-19 a pak znovu po začátku velké ruské invaze na Ukrajinu, která ovlivnila mezinárodní obchod a přispěla k růstu inflace.