Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.

K poškození optických kabelů ve Frankfurtu došlo při stavební práci na železnici. Poškozené kabely patří společnosti Deutsche Telekom, jejich oprava trvala po celou středu. „Náš technický tým už přes noc opravil dva kabely a mnoho zákazníků je zpět on-line,“ sdělil odpoledne Deutsche Telekom.

Železniční dopravce Deutsche Bahn, který stavební práce zadal, se všem cestujícím Lufthansy omluvil za způsobené nepříjemnosti. Aby se totiž frankfurtské letiště nepřehltilo, Lufthansa dopoledne zrušila všechny domácí lety a cestující vyzvala, aby využili vlaky.

Linky mířily v odklonu na jiná letiště, například do Norimberku, Kolína nad Rýnem či Düsseldorfu.

V pátek německá letiště kvůli stávce očekávají další problémy

Na frankfurtském letišti zrušili v součtu přes dvě stě letů. Přílety byly později obnoveny, po 13:20 SEČ tam přistálo přes čtyřicet letadel, což se blíží normálnímu stavu. Provoz se stabilizoval večer.

V případě druhého uzlu společnosti Lufthansa, kterým je letiště v Mnichově, řízení letového provozu k žádnému omezení nepřikročilo. Tato možnost však přicházela v úvahu, pokud by problém trval delší dobu.

Akcie Lufthansy, pod kterou spadají také aerolinky Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines a Eurowings, kolem poledne odepisovaly téměř dvě procenta. Nebyly ale daleko od ročního maxima, kam se postupně dostaly díky zvýšenému zájmu o cestování po zrušení omezení zavedených kvůli pandemii covidu-19.

Další výpadky letů se ale v Německu očekávají v pátek. Odborový svaz Verdi vyzval k celodenní stávce na většině velkých německých letišť. Odboráři nejsou spokojeni s kolektivním odměňováním.