V Dúmě vraždila chlorem elitní syrská Tygří jednotka, tvrdí experti

Za útokem plynným chlorem v roce 2018 v Dúmě stály syrské vzdušné síly, konkrétně obávaná Tygří jednotka. V závěrečné zprávě z vyšetřování to uvedli odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok si vyžádal desítky obětí, Damašek vinu dosud popíral. Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou podepsala i Sýrie.

Vrtulník patřící syrské elitní jednotce Tygří síly svrhl na dvě budovy v Dúmě tlakové nádoby s plynným chlorem. Jedna z nich se při dopadu roztrhla a chlor ve vysokých koncentracích zasáhl tamní obyvatele, sdělili vyšetřovatelé OPCW. Zemřelo 43 lidí a další desítky utrpěly zranění. Druhá nádoba se poškodila jen mírně a napáchala méně škod.

Experti OPCW zkoumali sedmdesát environmentálních a biomedicínských vzorků, 66 svědeckých výpovědí a další ověřená data, jako je forenzní analýza, satelitní snímky, modelování rozptylu plynu a simulace trajektorie. Důkazy byly zkoumány vyšetřovateli OPCW, analytiky a několika externími nezávislými odborníky.

„Nepřijatelné porušení mezinárodního práva“

Organizace už v roce 2019 dospěla k závěru, že v Dúmě byly použity chemické zbraně, viníka ale tehdy neuvedla. „Použití chemických zbraní v Dúmě – a kdekoli jinde – je nepřijatelné a je porušením mezinárodního práva. Svět nyní zná fakta a je na mezinárodním společenství, aby reagovalo, ať už v rámci OPCW nebo jinak,“ prohlásil šéf OPCW Fernando Arias.

„Úmluva o chemických zbraních byla podepsána před třiceti lety a představuje právně závazný závazek 193 smluvních států zcela zakázat chemické zbraně. Technický sekretariát OPCW dostal od konference smluvních stran v červnu 2018 mandát k identifikaci pachatelů, kteří použili chemické zbraně v Sýrii. Tato zpráva tento mandát plní,“ dodal Arias. Sýrie úmluvu ratifikovala v roce 2013.

Město Dúma bylo dlouho poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku a čelilo bombardování ze strany syrské armády bojující na straně režimu Bašára Asada. Ten však použití chemických zbraní popírá a tvrdí, že vyšetřování je zaujaté.

Jako prováděcí orgán Úmluvy o chemických zbraních OPCW se svými 193 členskými státy dohlíží na celosvětové úsilí o trvalé odstranění chemických zbraní. Od vstupu úmluvy v platnost v roce 1997 jde o nejúspěšnější smlouvu o odzbrojení, která odstraňuje celou třídu zbraní hromadného ničení.

Více než 99 procent všech deklarovaných zásob chemických zbraní bylo zničeno za dozoru OPCW. Za své rozsáhlé úsilí o likvidaci chemických zbraní získala OPCW v roce 2013 Nobelovu cenu za mír.

Zdroj: OPCW

OPCW rozhodla o likvidaci syrské chemie
Zdroj: ČT24

Syrskou občanskou válku zažehla snaha o potlačení prodemokratických demonstrací v roce 2011. Konflikt se postupně zkomplikoval zapojením různých islamistických skupin a několika regionálních a zahraničních mocností.

Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Asada, do války v Sýrii naplno zasáhlo na straně Damašku v roce 2015, což ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu. Konflikt si podle různých odhadů vyžádal přibližně půl milionu mrtvých a způsobil vysídlení zhruba poloviny z předválečné populace čítající 23 milionů.