Náboženský režim v Íránu udělil demonstrantům další tresty smrti

Íránský soud v pondělí odsoudil k trestu smrti další tři protivládní demonstranty za údajné zabití členů provládních milic Basídž. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou agenturu Mizán, která je napojena na tamní justici. V sobotu už v Íránu popravili jiné dva muže v souvislosti s protivládními protesty, které v zemi vypukly loni v září.

Všichni tři nyní odsouzení muži dostali trest smrti za údajné zabití členů provládních milic Basídž během protivládních protestů ve městě Isfahán. Proti verdiktu se ještě mohou odvolat, dodala agentura Mizán. Milice Basídž nasazuje íránská vláda právě proti manifestacím, které tvrdě potlačuje. Milice jsou napojené na elitní revoluční gardy.

Na popravy demonstrantů dříve Evropská unie reagovala prohlášením, že je zděšena. Odsoudily je také Spojené státy. Stejně tak mezinárodní společenství kritizuje i tvrdé zásahy Teheránu proti demonstrantům a vynášení tvrdých trestů za účast na protestních setkáních.

Za tresty smrti pro protivládní demonstranty v pondělí íránský režim zkritizoval i papež František. „Právo na život je ohroženo i tam, kde se i nadále uplatňuje trest smrti, jako se to děje v poslední době v Íránu po demonstracích, které volají po větším respektu k důstojnosti žen,“ uvedl papež.

Protivládní protesty v zemi vypukly loni v polovině září poté, co zemřela dvaadvacetiletá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Ta byla zadržena podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musejí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti.

Podle policie žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí naznačil, že stát nemá v úmyslu zasahovat proti demonstrantům mírněji. V televizním projevu uvedl, že „ti, kdo zapalují veřejná místa, se bezpochyby dopouštějí zrady“.

Podle íránského islámského práva se zrada trestá smrtí.