„Láska je láska.“ Demokraté i republikáni v USA podpořili ochranu stejnopohlavních sňatků

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona na ochranu manželství osob stejného pohlaví na federální úrovni. Pro připravovaný zákon, který nyní musí schválit ještě Sněmovna reprezentantů v závěrečném hlasování, se vyslovilo 61 senátorů včetně dvanácti republikánů. Proti jich bylo 36.

„Spojené státy se chystají znovu potvrdit základní pravdu: láska je láska a Američané by měli mít možnost vzít si osobu, kterou milují,“ uvedl v prohlášení americký prezident Joe Biden. Očekává se, že Sněmovna reprezentantů zákon schválí bez větších překážek. Biden se zavázal, že ho následně neprodleně podepíše.

Norma zavádí federální ochranu manželství lidí stejného pohlaví a úřadům zakazuje popírat platnost sňatků na základě pohlaví či etnického původu. Jednotlivé americké státy nenutí, aby stejnopohlavním párům povolily sňatek, ale vyžaduje, aby uznaly všechna legálně provedená manželství.

Stejnopohlavní páry také zákon chrání v případě, že by nejvyšší soud zvrátil precedens z roku 2015, podle kterého mají homosexuálové právo uzavírat sňatky ve všech státech, podobně, jako letos v červnu zvrátil verdikt z kauzy Roeová vs. Wade ohledně práva na potrat.

Ze strany Senátu se jedná o ohromující oboustrannou podporu, píše AP. Návrh zákona je také velkým vítězstvím pro Demokratickou stranu, která měla po dva roky většinu v obou komorách Kongresu, po listopadových volbách ale budou mít podle projekcí amerických médií ve sněmovně těsnou většinu republikáni.