Havajská sopka Mauna Loa vybuchla, láva se zatím nedostává přes její okraj

Probuzení havajské sopky Mauna Loa (zdroj: ČT)

Sopka Mauna Loa na ostrově Havaj vybuchla krátce před půlnocí havajského času  (před jedenáctou hodinou středoevropského času ), poprvé od roku 1984. Láva se zatím nedostává přes její vrchol, a obyvatelům na úpatí tak nyní nehrozí nebezpečí, uvedla v předběžném oznámení Americká geologická služba (USGS).

 USGS upozorňuje, že se jedná pouze o začátek erupce, doprovázený množstvím mírných zemětřesení, které způsobuje tlak, jenž magma svým pohybem vytváří na okolní horniny. Erupce může trvat méně než den a dále se nerozvinout, jindy může pokračovat po dny, týdny až měsíce.

„V tuto chvíli se láva pohybuje pouze v oblasti vrcholu a neohrožuje obyvatele ve směru k úpatí sopky,“ uvedla USGS. Také varovala místní obyvatele, že se k nim mohou snášet sopečné plyny a jemný popel.

Havajská agentura pro řízení mimořádných událostí oznámila, že na ostrově preventivně otevřela dva kryty. Zároveň zpodle ní nic nenasvědčuje tomu, že by láva ohrožovala obydlené oblasti, proto ani nevydala žádný příkaz k evakuaci. Přibližně polovina všech zaznamenaných erupcí Mauna Loa byla omezena na její vrchol, uvedla agentura.

Největší aktivní vulkán Mauna Loa na Havaji opět chrlí lávu (zdroj: EBU/U.S. Coast Guard/Petty Officer 3rd Class David Graham)

Poslední erupci sopka zaznamenala v osmdesátých letech

Mauna Loa je jednou ze 161 sopek na území Spojených států, kterou geologové evidují jako potenciálně nebezpečnou. Naposledy vybuchla 25. března 1984. Počátek erupce tehdy doprovázela silná zemětřesení. Z praskliny v okraji sopky ve výšce 2850 metrů nad mořem se začal po několika hodinách valit proud lávy směrem k městu Hilo, který vytvořil „téměř dva kilometry dlouhou ohnivou záclonu“, popisuje na svém webu americká Správa národních parků (NPS).

Láva se po několika dnech začala valit také z dalších trhlin, které ale snížily intenzitu proudu směrem k Hilo. Posledním dnem erupce byl 15. duben 1984; „síly bohyně Pelé město Hilo zase jednou ušetřily“, píše NPS. Pelé je v tradičním havajském náboženství bohyní sopek a ohně.