Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Zemětřesení o síle 5,6 stupně zasáhlo v pondělí indonéskou provincii Západní Jáva. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod městem Cianjur, které leží asi 75 kilometrů jihovýchodně od metropole Jakarty.

Mezi mrtvými je velké množství dětí, které zahynuly ve školách, jež se při otřesech půdy zřítily. Zranění se podle Reuters shromažďovali na nemocničním parkovišti, kde dostávali infuze. Záchranáři v úterý v troskách budov pokračovali v pátrání po obětech a možných přeživších katastrofy. Práce komplikují sesuvy půdy a hornatý terén. Problémem jsou také poškozené silnice.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí v úterý uvedla, že podle informací úřadů z Indonésie nejsou mezi zraněnými cizinci. V pondělí s odkazem na stejný zdroj řekla, že podle prozatímních informací nebyl mezi oběťmi žádný cizinec.

Přesuny tisíců lidí

Úřad pro řešení katastrof oznámil, že poškozeno bylo 22 tisíc domů a 58 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Město Cianjur bylo zdevastováno a nejméně jednu vesnici pohřbil sesuv půdy. Do Cianjuru se vydal indonéský prezident Joko Widodo.

Zemětřesení nebylo extrémně silné, ale vycházelo z malé hloubky, a tak způsobilo rozsáhlé škody. K neštěstí přispěla na mnoha místech i chatrná konstrukce budov.

Indonésie, kterou tvoří 17 tisíc ostrovů a ostrůvků a obývá ji 270 milionů lidí, leží na rozhraní tří velkých tektonických desek a zemětřesení jsou v této oblasti častá. V lednu 2021 si otřesy o síle 6,2 stupně na ostrově Sulawesi vyžádaly více než sto mrtvých.

Úterní zemětřesení u Šalamounových ostrovů

V úterý udeřilo zemětřesení také u Šalamounových ostrovů. Mělo sílu 7,0 stupně, poškodilo budovy a způsobilo přerušení dodávek elektřiny v hlavním městě Honiaře. Žádné oběti ani zranění nejsou podle Reuters hlášeni. Na letišti byla uzavřena část terminálu kvůli poničenému stropu.

Epicentrum zemětřesení bylo v oceánu asi 56 kilometrů jihozápadně od Honiary, uvedla americká geologická služba USGS. Meteorologická služba Šalamounových ostrovů sdělila, že tsunami nehrozí. Řada lidí ale v obavách z nebezpečných vln vyběhla z domů a kanceláří a vydala se na výše položená místa. 

Stejně jako Indonésie, i Šalamounovy ostrovy leží na styku kontinentálních desek. Rozkládají se severovýchodně od Austrálie, tvoří je více než 200 obydlených ostrovů s celkovým počtem asi 700 tisíc obyvatel.