Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 162 obětí

Nejméně 162 obětí si vyžádalo zemětřesení o síle 5,6 stupně, které postihlo indonéskou provincii Západní Jáva. Píše to Reuters s odvoláním na úřady. Stovky lidí jsou zraněny, přes 13 tisíc obyvatel přišlo o domovy. Záchranáři se stále snaží dostat do oblastí, které zablokovaly sesuvy půdy, dodal guvernér provincie Ridwan Kamil. Podle prozatímních informací indonéského ministerstva zahraničí nebyl mezi oběťmi žádný cizinec, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Úřady původně informovaly o šedesátce obětí, v podvečer bilanci masivně navýšily. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod městem Cianjur, které leží asi 75 kilometrů jihovýchodně od metropole Jakarty. Herman Suherman, vládní činitel v Cianjuru, už dříve řekl, že v troskách zřícených budov byli stále uvěznění lidé. Ve městě nefunguje elektřina, v některých oblastech brání evakuaci lidí sesuvy půdy. 

Zdravotníci ošetřovali stovky zraněných na nemocničním parkovišti, některé také ve stanu určeném pro nouzové situace, popsala agentura Reuters. Do nemocnice podle ní ještě dlouho do noci přijížděly sanitky a přivážely další zraněné. Na jiných místech Cianjuru se obyvatelé choulili na rohožích na volném prostranství nebo ve stanech, přičemž z okolních budov zbyly prakticky jen trosky, podotkla agentura.

Hrozí sesuvy půdy

Během dvou hodin po zemětřesení zaznamenal místní geologický úřad 25 následných otřesů. Oficiální činitelé varovali, že hrozí riziko sesuvů půdy, zvlášť pokud by v oblasti silně pršelo.

Indonésie, kterou tvoří 17 tisíc ostrovů a ostrůvků, leží na rozhraní tří velkých tektonických desek a zemětřesení jsou v této oblasti častá. V lednu 2021 si otřesy o síle 6,2 stupně na ostrově Sulawesi vyžádaly více než sto mrtvých.