Ve věznici Plötzensee zavraždili nacisté na sedm set Čechoslováků. Připomene je velká výstava

Události ČT: Československé oběti věznice Plötzensee (zdroj: ČT24)

Památník německého odboje v Berlíně zpracovává dokumenty nacistické justice z českých archivů. Zajímá se o složky československých generálů a dalších občanů, které nacisté nechali zavraždit v berlínské věznici Plötzensee. Na příští rok o nich chystá velkou výstavu.

Ve věznici Plötzensee na severu Berlína se nacistický režim zbavoval nepohodlných osob. Její součástí bylo i popraviště. „Na tomto místě (CUT) stála gilotina, kde před osmdesáti lety popravili mého pradědu, Václava Ždímala, generála československé armády,“ popisuje ve věznici Tomáš Filip, lékař a pravnuk zavražděného.

Tvář generála, stejně jako jeho příběh, je dnes součástí zdejší expozice. Pravnuk Václava Ždímala poskytl památníku rodinné fotografie a také dokumenty, které objevil v Česku, například popravčí protokol nebo oznámení o úmrtí. 

Že jsou složky československých obětí nacistické justice z Plötzensee uložené v českých archivech, se v Berlíně dozvěděli teprve před dvaceti lety. Východoněmečtí komunisté, jak stojí v průvodních dokumentech, je poslali do Prahy v polovině 50. let. Památník je teď začal zpracovávat.

„Už známe všechna jména obětí. Dáváme dohromady podklady z německých a českých archivů. Zatím máme hotových čtyři sta životopisů,“ přibližuje ředitel památníku Johannes Tuchel.

Na popravišti v Plötzensee zemřelo celkem 667 Čechoslováků, což je nejvíce ze všech cizinců, které tu nacisté věznili. A právě o nich chystá berlínský památník už na příští rok velkou výstavu.