Obr po mrtvici zvítězil v Pensylvánii. Fetterman slíbil boj za všechny, které něco srazilo k zemi

Horizont ČT24: Příběh nového senátora za Pensylvánii (zdroj: ČT24)

V ostře sledovaném státě Pensylvánie, kde ještě na poslední chvíli současný prezident i jeho předchůdce přesvědčovali voliče, vyhrál v souboji o americký Senát demokrat John Fetterman. Nahradí tak zástupce republikánů, kteří toto místo drželi posledních dvanáct let.

John Fetterman porazil v současných volbách republikánského televizního moderátora Mehmeta Oze. Ten je známý jako Dr. Oz a podporoval jej exprezident Donald Trump.

Zvítězil ale víc než dvoumetrový obr s osobitým stylem nejen v oblékání. Navzdory mrtvici, kterou utrpěl v květnu a která omezila jeho řečové schopnosti i kampaň. V říjnu přišel Fetterman do jediné debaty s republikánským rivalem. Ve svém jediném obleku.

„Promluvme si o tom velkém tabu. Měl jsem mrtvici, on (Oz) mi to nikdy nedovolí zapomenout. Ale tato kampaň je, alespoň pro mě, celá o boji za všechny v Pensylvánii, které něco srazilo k zemi a potřebují se zase dostat na nohy,“ řekl tehdy.

Ozova porážka vrhá také stín na ambice exprezidenta Trumpa ohledně jeho případné další kandidatury v prezidentských volbách. Trump sice zatím oficiálně neřekl, zda do boje o Bílý dům znovu vstoupí, ale během volebního superúterý podpořil tři stovky republikánských uchazečů –⁠ včetně Mehmeta Oze. Řada jím vyvolených ale stejně jako Oz překvapivě neuspěla. 

Povzbuzování z nejvyšších míst

Současný demokratický prezident Joe Biden i jeho republikánský předchůdce v Bílém domě Donald Trump se ještě na poslední chvíli snažili získat v Pensylvánii přízeň voličů pro kandidáty svých stran. Průzkumy totiž ukazovaly jen nepatrný rozdíl.

Trump se voliče snažil přesvědčit, že vítězství republikánů v nadcházejících volbách do Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen. Biden zase prohlásil, že volby mohou být rozhodujícím okamžikem pro celou americkou demokracii.

Pensylvánie je považovaná za takzvaný „swing state“, tedy stát, kde voliči někdy dávají přednost republikánům a jindy demokratům.