TÉMA

Mehmet Oz

Obr po mrtvici zvítězil v Pensylvánii. Fetterman slíbil boj za všechny, které něco srazilo k zemi

V ostře sledovaném státě Pensylvánie, kde ještě na poslední chvíli současný prezident i jeho předchůdce přesvědčovali voliče, vyhrál v souboji o americký Senát demokrat John Fetterman. Nahradí tak zástupce republikánů, kteří toto místo drželi posledních dvanáct let.
10. 11. 2022|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.
8. 6. 2022|

Republikáni nebo demokraté. V USA probíhají primárky, obě strany sledují hlavně Pensylvánii

Demokrati a republikáni ve čtyřech velkých amerických státech v úterý rozhodovali, které politiky vyšlou za své strany do podzimních voleb. Nejsledovanější souboje probíhaly v Pensylvánii. Čekalo se, zda republikánští voliči vyberou kandidáty, které jim doporučil bývalý prezident Donald Trump a tím potvrdí jeho dominantní pozici ve straně.
18. 5. 2022|