Republikáni nebo demokraté. V USA probíhají primárky, obě strany sledují hlavně Pensylvánii

Události ČT: V USA probíhají primárky před podzimními volbami (zdroj: ČT24)

Demokrati a republikáni ve čtyřech velkých amerických státech v úterý rozhodovali, které politiky vyšlou za své strany do podzimních voleb. Nejsledovanější souboje probíhaly v Pensylvánii. Čekalo se, zda republikánští voliči vyberou kandidáty, které jim doporučil bývalý prezident Donald Trump a tím potvrdí jeho dominantní pozici ve straně.

Právě Pensylvánie je pro obě politické strany v USA velmi důležitá. Tamní obyvatelé totiž jednou volí demokraty, příště zase republikány. Před dvěma lety pensylvánští obyvatelé zvolili za prezidenta demokrataJoea Bidena. Republikáni tak nyní doufají v to, že se voliči přikloní spíše k nim. 

„V listopadu čekám tady v Pensylvánii velkou červenou republikánskou vlnu, i na celonárodní úrovni,“ sdělil člen vedení Republikánské strany v okresu Dauphine v Pensylvánii Dan Mosel.   

Republikáni a demokrati vybírali, koho pošlou do hlavního podzimního souboje o post guvernéra, o křesla v místním Kapitolu i křesla v obou komorách Kongresu ve Washingtonu. Země má tak obrovský regionální, ale také celonárodní význam pro obě strany. 

„Trumpovi“ republikáni zase v sedle?

Současné primárky ale rozhodují také o budoucnosti Republikánské strany, zejména o tom, zda je stále těsně spojená s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Právě on podpořil Douga Mastriana, který se loni 6. ledna účastnil nepokojů ve Washingtonu. Nominaci s přehledem získal. 

Někteří republikánští voliči z Pensylvánie tvrdí, že by silně konzervativního Mastriana volili i bez podpory bývalého prezidenta Trumpa.  

Další souboj se čeká i o pensylvánské křeslo v americkém Senátu, které nyní patří republikánům. Právě toto místo může zásadně ovlivnit rozložení sil ve Washingtonu. Demokrati do souboje vyslali přes dva metry vysokého progresivistu, kterého konzervativci označují za radikálního komunistu. „Musíme to křeslo získat pro demokraty,“ řekl demokratický kandidát na senátora za Pensylvánii John Fetterman. 

Jeho soupeřem bude vítěz souboje mezi válečným veteránem Davem McCormickem a muslimem Mehmetem Ozem, kterého doporučil Trump, což mnohé překvapilo. Výsledky jsou tak těsné, že ještě stále nebyl vyhlášen vítěz. 

V listopadu se tak podle zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského čeká velmi tvrdý politický souboj. „Myslím, že na mnoha věcech by obě strany mohly spolupracovat. Udělat věci, které budou dobré pro lidi. Ne se jen překřikovat. Bohužel celá politická kultura je teď nesmírně toxická,“ míní demokrat Ezra Trush. 

V primárkách hlasují registrovaní členové obou stran. Často ale vybírají vyhraněného politika - silně konzervativního nebo naopak liberálního, který má pak ve volbách potíže oslovit nezávislé a středové voliče, uvedl zpravodaj.