V Tanzanii havarovalo dopravní letadlo. Zemřelo 19 lidí

Při nedělní nehodě dopravního letadla místních aerolinií v Tanzanii zemřelo 19 lidí. Podle médií to oznámil tanzanský premiér Kassim Majaliva. Počet obětí se tak zvýšil z původně oznámených tří. Stroj patrně kvůli špatnému počasí minul letiště ve městě Bukoba a skončil ve Viktoriině jezeře. Na palubě bylo 43 lidí.

Letadlo společnosti Precision Air na lince z tanzanského hlavního města Dáresalám se pokoušelo přistát na letišti, které leží přímo na břehu Viktoriina jezera. Stroj skončil ve vodě asi sto metrů od letiště, sdělil novinářům policejní činitel.

„Podařilo se nám zachránit poměrně dost lidí,“ oznámil podle agentury AP místní policejní velitel. „Když se letadlo nacházelo ve výšce kolem sta metrů, začalo se potýkat s problémy a špatným počasím. Pršelo a letadlo spadlo do vody,“ dodal. Upozornil, že záchranné práce ještě pokračují.

V oblasti byl v době nehody prudký déšť a mlha. Očitý svědek místní stanici popsal, že letadlo se za špatné viditelnosti přibližovalo k letišti způsobem, z kterého bylo patrné, že něco není v pořádku. Stroj se podle něj v jednu chvíli k letišti natočil, ale minul ho a zamířil do jezera.

Letadlo ATR 42 přepravovalo 39 cestujících, vedle nich byli na palubě dva piloti a dva členové posádky. 

Četné fotografie a videozáznamy nehody zachycují letadlo částečně ponořené v jezeře nedaleko od břehu. Vidět jsou i čluny s lidmi i množství přihlížejících, kteří stojí na břehu nebo v mělké vodě. Záchranné složky se pokoušejí letadlo vyzdvihnout z vody pomocí lan a jeřábu.

Společnost Precision Air je největší soukromou leteckou společností v Tanzanii, píše agentura Reuters. Letadlo, které v Tanzanii havarovalo, vyrábí francouzsko-italská společnost ATR. Stroj má podle konfigurace kapacitu pro přepravu třiceti až padesáti lidí.