Štrasburský soud zamítl žalobu v souvislosti se squatem Milada

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku zamítl žalobu českých občanů v souvislosti s policejním zásahem v pražském squatu Milada a údajným policejním násilím. Rozhodnutí soud zveřejnil na svých stránkách.

Dva zastánci squattingu, Ondřej Konopík a Ondřej Hurdálek, si ve Štrasburku stěžovali na policejní násilí při vyklizení vily Milada v Praze. Do zchátralého objektu na rozhraní Troje a Holešovic se muži dostali při vzpomínkové akci na historii squatu v létě 2012, tři roky po jeho vyklizení. Policejní zásah proti vzpomínkové akci považovali Hurdálek a Konopík za nezákonný, soud jim ale nedal za pravdu.

ESLP ve svém rozhodnutí uvedl, že „nemá důvod zpochybňovat skutkový stav, jak byl zjištěn a vyložen národními soudy“. Stížnosti byly podle ESLP neopodstatněné, a proto nebyly přijatelné. 

Prvorepubliková vila Milada byla opuštěna v roce 1988, o deset let později se do ní nastěhovali squatteři, kteří tam pořádali koncerty. Policie a správce domu se několikrát pokoušeli objekt vyklidit, velkou akci podnikli v říjnu 1998, na podporu squatterů se tehdy demonstrovalo v centru města. Koncem června 2009 nechal správce vilu vyklidit.

V červenci 2012 si squatteři v Miladě připomínali tři roky od jejího vyklizení, při akci dům obsadili, policie proti nim zasáhla. Squatteři její postup napadli u soudu, který se ale opakovaně postavil na stranu policie.